5 jocuri pentru tine și copii la supermarket

5 jocuri pentru tine și copii la supermarket

Mersul cu cei mici la supermarket poate fi transformat într-o activitate distractivă și utilă. Cu ajutorul unor jocuri distractive, le poți crea obiceiuri alimentare sănătoase, fără să-i forțezi.

1. Alege o culoare sau o formă

Este un joc potrivit pentru copiii mai mici, în cadrul căruia le vei spune să găsească alimente de diferite culori sau forme. Este foarte util să pui în practică acest joc în secțiunea de fructe și legume pentru ca cei mici să se obișnuiască să le identifice rapid. Poți realiza acest joc și când ajungeți acasă, în timp ce despachetați ce ați cumpărat. Folosește alimentele cu forme sau culori similare găsite de copii pentru a pregăti mese gustoase cu ajutorul lor.

2. Găsește personajul indicat

Le poți cere copiilor să caute, mai ales printre fructe și legume, forme care le aduc aminte de anumite personaje din cărțile pe care le citesc. Bineînțeles că va fi nevoie să ai acasă cărți care să vizeze preparatele sănătoase, cu multe poze.Chiar poți începe prin a le cumpăra și a le pune la dispoziția copiilor pentru a vă distra împreună în timp ce cumpărați ingredientele de la supermarket. De asemenea, puteți inventa fiecare o poveste despre „personajul” legumă sau fruct pe care l-ați găsit, iar alimentele nu îi vor mai intimida pe cei mici când trebuie să le guste la masă.

 3. Creează tradiții

Este important să pui și bazele unor tradiții în familie, de exemplu duminica îi poți lăsa pe copii să aleagă o rețetă și să facă lista de cumpărături cu ingredientele necesare. De asemenea, îi poți implica pentru a alege seri tematice pentru zilele săptămânii, de exemplu Lunea Vegetariană, Marțea Taco sau Miercurea Dulce. Lasă-i să se integreze în scenariu, inclusiv să poarte un șorț de bucătărie, mănuși pentru cuptor și o bonetă specială de bucătar.

 4. Ghicește preparatul

Când cei mici nu sunt atenți cumpără niște alimente pe care nu le-au mai gustat, de exemplu unt de migdale sau de semințe de floarea soarelui, în loc de unt de arahide. După ce ajungeți acasă îi poți lega la ochi și îi vei provoca să ghicească ce preparat miros, ating sau gustă. Evită să le dai alimente care știi deja că nu le plac pentru că nu vor mai accepta să se joace pe viitor.

 5. Clasifică etichetele alimentelor

Odată ce copiii au învățat să citească puteți compara împreună etichetele, identificând conținutul de zahăr și sodiu al diferitelor alimente. Este o lecție foarte utilă pentru ei deoarece majoritatea produselor își schimbă constant profilul nutrițional. Arată-le copiilor că anumite opțiuni sunt mai sănătoase și discută cu ei prețul și valoarea produsului. Într-o zi copilul tău va face cumpărături pe cont propriu și este foarte bine să se poată încadra într-un buget fără să renunțe la variantele cu vitamine și evitând irosirea mâncării.

Sursa