Ne surprindem adesea pe noi înșine că reacționăm în fața oamenilor așa cum nu am fi crezut că am putea reacționa. Asta pentru că interacțiunea cu celălalt reprezintă o presiune foarte mare, pentru care nu suntem pregătiți întotdeauna. Cel mic este foarte sensibil la această presiune, simte mereu ochii ațintiți asupra lui și știe să „citească” foarte bine mesajele din spatele privirilor. Un comportament neadecvat față de copil în public, în metrou, la piață, în gară, în sala de așteptare la medic sau chiar pe holul grădiniței/școlii poate avea repercusiuni negative asupra dezvoltării sale afective. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să eviți să le faci!

1. Dacă îl apucă o criză emoțională (copiii mai ales în jur de 3 ani obișnuiesc să facă astfel de crize), pe cât posibil încearcă să îl ignori. Ia-l în brațe, du-l într-un loc mai ferit și așteaptă să se liniștească. În niciun caz NU țipa și tu, NU îl brutaliza sau NU îi face pe plac. Ca adult va încerca să repete figura pentru a obține ceea ce își dorește. Arată-i de mic că nu ține.

2. Dacă e necesar să îi faci observație în legătură cu un anumit aspect din comportamentul său, NU îi ține o predică de față cu lumea, și mai ales la grădiniță sau la școală (de față cu colegii). NU îl umili! Copilului îi va fi atât de rușine și se va simți atât de prost încât nici nu te va putea auzi. Cel mai bine ar fi să te abții și să îi zici ceva de genul „vreau să vorbim când ajungem acasă”.

3. NU îl lăsa să-și facă de cap în transport, în orice sală de așteptare sau în vreun alt loc public. Dreptul la liniște este un drept de care trebuie să beneficieze toată lumea și ține de bun-simț. Mai ales dacă ești în tren, unii poate vor să doarmă sau să citească, nu poți să îți lași copilul să plângă sau să țipe cât vrea el. Ia-l în brațe, scoate-l puțin din mediul respectiv, și încearcă, cu calm, metodele care știi că funcționează pentru ca el să se liniștească (un cântecel, legănarea, o poveste etc.).

4. Dacă este bebe și ți-ai dat seama că plânge din cauza că îi e foame, și îl alăptezi, încearcă să faci asta cât mai discret posibil, folosind o mică eșarfă, sau alegând o poziție care să nu dezvăluie intimitatea dintre voi către public. NU alăpta să te vadă oricine este în jurul tău pe o raza de 5 metri. Deși există unele țări în care alăptatul în public nu reprezintă nimic neobișnuit, în altele de exemplu, nu este tocmai un lucru pe care oamenii din jur să îl ignore. Dacă tu sau alte mame înțelegi nevoia aceasta și ți se pare un gest normal și natural să alăptezi copilul oriunde, oamenii din jurul tău se pot simți ofensați dacă faci acest gest mult prea vizibil. Desigur, decizia este numai a ta și întotdeauna nevoile copilului vor prima, în niciun caz părerile oamenilor din jur.

5. NU îl lăsa să necăjească vecinii, oricare ar fi aceia, fie că ești în parc, într-o sală de așteptare, în autobuz sau tren. Este într-adevar foarte drăguț ca un copilaș să se uite la tine, să te ia de mână, să îți zâmbească... Aproape orice om ar avea un feedback pozitiv. Însă există și mame cărora nu le pasă că deja copilul lor a început să treacă o măsură, să ia cartea din mână sau să îl/o tragă de păr. Atunci ar cam fi cazul să intervii imediat, atât pentru binele vecinului, cât și pentru a-i da o mică lecție copilului tău, și anume aceea că nu e frumos să facă tot timpul ce vrea și mai ales cu oamenii pe care nu-i cunoaște.

Sursa