Acest medicament, administrat greșit copiilor, poate fi mortal

Acest medicament, administrat greșit copiilor, poate fi mortal

Un medic din Romania avertizează părinții asupra excesului de paracetamol oferit copiilor. Acest medicament, administrat necorespunzător, poate fi mortal pentru cei mici.

Tudor Ciuhodaru, specialist în Medicina de Urgență, trage un semnal de alarmă asupra abuzului de paracetamol în rândul copiilor.

Medicul povestește cum doi copii au ajuns la spital în stare gravă, după ce părinții lor i-au tratat cu paracetamol în doze similare celor pentru adulți. Cei doi copii erau frați și s-au prezentat la spital cu insuficiență hepato-renală. Din păcate, unul dintre ei nu a mai putut fi salvat. 

Medicul specialist a publicat pe pagina sa de Facebook câteva reguli de care trebuie să ținem cont la administrarea paracetamolului:

1. Paracetamolul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.

2. Are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă.

3. De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al: a) febrei și al b) durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.

4. Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea:

5. Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.

6. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

7. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.

8. Copilul nu este un adult în miniatură (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor).

9. La copii cu vârsta sub 6 ani recomandăm utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei (10 – 15 mg/kg/la o administrare).

10. Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap închis). Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult.

Sursa