Numărul alergiilor respiratorii este în creștere la toate vârstele, inclusiv la copii, chiar încă de la vârste fragede. Primăvara este anotimpul când alergiile respiratorii sezoniere se manifestă în forță. Acestea sunt declanșate de polenul unor arbori - salcie, alun, arin, stejar, arțar, plop, nuc, frasin, mesteacăn, chiparos, ulm.

Simptome:

Acestea sunt dominate de strănut în salve, nas care curge continuu/nas înfundat, lăcrimare intensă, senzație intensă și supărătoare de mâncărime la nivelul feței, nasului, ochilor, faringelui, urechilor, tuse iritativă, seacă; uneori pot apărea dureri de cap, stare de nervozitate, tulburări de somn.

De multe ori, părinții confundă aceste simptome cu o răceală, un guturai; dacă însă ele nu se ameliorează în 10-15 zile, trebuie să ne gândim la o alergie respiratorie, clar! În special în zilele calde și uscate, cu vânt (care ajută la răspândirea grăuncioarelor de polen, uneori la distanțe mari), simptomatologia se intensifică.

Cauze:

Dacă unul sau ambii părinți prezintă alergii respiratorii, crește riscul copiilor să prezinte acest teren atopic, adică o sensibilitate și o predispoziție pentru a prezenta această afecțiune. În ultimul timp se observă o creștere alarmantă a incidenței acestor alergii respiratorii la toate vârstele, inclusiv copiii, încă de la vârste fragede. De obicei, copiii sunt polialergici; în plus, se adaugă și alergiile declanșate de expunerea la diferite alergene pe cale respiratorie sau digestivă (unele alimente, praful de casă, praful de cretă, poluarea atmosferică, sporii de mucegai, părul de pisică, acarienii, medicamente sau vaccinuri, produse cosmetice).

Ce este de făcut?

  • Primul pas este vizita de urgență la un medic alergolog, pentru stabilirea unui diagnostic corect; el va recomanda efectuarea unor teste alergologice (teste de sânge, teste cutanate) pentru identificarea rapidă a tipului de alergen care poate declanșa manifestările alergice.
     
  • Medicul alergolog va recomanda și un tratament specific. În paralel se recomandă cu toată încrederea o terapie naturistă individualizată. Administrată din timp, această terapie poate preveni declanșarea acestor simptome atât de supărătoare și trenante sau poate diminua intensitatea simptomelor și apariția complicațiilor (bronșita astmatifomă, astm bronisc).
     
  • În special în cazul copiilor, deosebit de benefică este gemoterapia, deoarece favorizează în timp desensibilizarea persoanei, cu reducerea importantă a simptomatologiei și a intervalului de apariție a crizelor alergice; se fac combinații din muguri de Coacăz negru, muguri de Mesteacăn pufos, mlădite de Măceș, muguri de Fag, din muguri de Calin, dar doar la recomandarea și sub supravegherea unui medic apifiroterapeut!
     
  • Se recomandă să profitați de verdețurile primăverii – spanac, urzici, untișor, pătrunjel, leurdă, ceapă și usturoi verde, salate, cu rol detoxifiant și depurativ, papadie; mesteacăn, brusture, trei-frați-pătați, coada-șoricelului, acerola, lemn-dulce, aloe, soc, lavanda, lămâia, cătina, pir; atât în scop profilactic, pentru prevenirea declanșării crizelor alergice, cât și curativ, deoarece ajută la diminuarea intensității și severității simptomelor.
     
  • Local, pentru diminuarea manifestărilor rinitei alergice, se pot folosi soluții ce conțin hipotonă de apă de mare, filtrată microbiologic, cu extracte din plante ce au efecte antialergice, antiseptice și antiinflamatorii (coacăz negru, boswellia serrata, mentă, mușețel).
     

Sursa