Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, sucul de fructe, fie el și proaspăt stors, făcut în casă, are mai multe dezavantaje decât avantaje. 

mamaplus

Ce conține sucul proaspăt de fructe

Sucul de fructe conține apă și carbohidrați, inclusiv fructoză, sucroză, glucoză și sorbitol. Conținutul de carbohidrați este între 11% și 16%, în timp ce laptele uman sau formula conțin 9% carbohidrați.

Unele sucuri conțin vitamine, dar în cantități destul de mici. Ele nu conțin minerale importante (magneziu, calciu) și nici grăsimile și proteinele care sunt prezente în lapte. De asemenea, sucurile de fructe nu conțin fibre, care sunt importante pentru tranzitul intestinal.

De ce nu se mai recomandă sucurile de fructe

Așadar, sucul nu este un aliment valoros în dieta unui copil mic. Este sărac în nutrienți și bogat în zahăr. Hidratarea poate fi asigurată prin lapte sau apă, în timp ce necesarul de vitamine poate fi asigurat prin consumul de legume și fructe întregi.

Zahărul din sucuri nu poate fi absorbit în totalitate de intestinul unui copil mic, iar excesul rămâne în colon, unde fermentează și poate produce balonare, flatulență, diaree și crampe abdominale.

Mai mult, anumite sucuri pot fi periculoase atunci când copilul ia un tratament medicamentos. S-a descoperit că sucul de grapefruit conține substanțe care inhibă activitatea unor enzime necesare în 'prelucrarea' medicamentelor de către corpul copilui. Este posibil să fie și cazul altor fructe, însă mai sunt necesare studii.

Evident, sucurile de fructe sunt cu desăvârșire interzise la copiii sub șase luni, care trebuie hrăniți exclusiv cu lapte de sân sau formulă. Înainte de șase luni, sucul nu numai că nu este necesar, dar poate chiar să înlocuiască în preferințele copilului laptele, ceea ce va duce la malnutriție.

Este optim să evitați complet sucurile de fructe înaintea vârstei de un an

Aceasta este recomandarea Academiei Americane de Pediatrie. Experții spun că atunci când decidem să dăm copilului suc, indiferent de vârsta lui, trebuie să îl primească în cană și nu în biberon deoarece riscul de carii este foarte mare.

După un an, sucul de fructe poate fi oferit ca o gustare, ocazional. Copilul nu trebuie să-l bea pe parcursul unei zile întregi din cauza riscului de carii. De asemenea, este interzis să îi oferi copilului suc pentru a-l calma atunci când plânge.

Totuși, fructele rămân, pentru cei mici, un aliment valoros și experții le recomandă sub formă de piure. 

Sursa