Bebelușii scad în greutate după naștere, înainte de a începe să câștige iar în greutate. O regulă general acceptată este că un copil poate să-și piardă aproximativ 3-7% din greutatea de la naștere în primele 5 zile de viață, el urmând să revină la greutatea inițială până în ziua a 10-a.

mamaplus.md

Mulți copii își dublează greutatea la naștere până la vârsta de 4-6 luni și și-o triplează până la prima aniversare. Sănătoși sunt însă și bebelușii care iau mai încet sau mai repede în greutate. Medicul va monitoriza creșterea copilului în timp (greutatea, lungimea corpului și circumferința capului) pentru a se asigura că micuțul primește toți nutrienții de care are nevoie.

Creșterea și pierderea în greutate a bebelușului nu urmează un model

Nu este clar cât de mult trebuie să cântărească în primele două săptămâni de viață bebelușii alăptați exclusiv la sân. Un studiu recent privind modificarea greutății la aproape 150.000 de copii sănătoși a constatat că nu este ceva neobișnuit ca nou-născuții să rămână sub greutatea la naștere chiar și după 21 de zile de viață.

Care sunt semnele că micuțul nu este alimentat corespunzător?

Preocuparea părinților vizavi de greutatea bebelușului este lesne de înțeles, ținând cont că este singurul indicator fiabil al creșterii. Dar dacă știi semnele că bebelușul tău mănâncă suficient, nu trebuie să ai mereu la îndemână un cântar.

Un copil bine hrănit:

  • va fi activ și mereu alert;
  • va fi satisfăcut după alăptare;
  • va mânca de cel puțin 8-12 ori zilnic;
  • din ziua a treia va avea trei sau mai multe scaune pe zi;
  • în ziua a 5-a, scaunul va începe să fie galben;
  • până în ziua 5, urina va fi clară sau galben pal și va uda șase sau mai multe scutece pe zi.

După vârsta de 4 săptămâni, unii copii au scaun după fiecare masă, alții doar o dată pe zi sau o dată la 3-5 zile.

Câtă vreme indicatorii de sănătate sus-menționați sunt prezenți, nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la măsurarea greutății bebelușului între vizitele la pediatru.

Ce se întâmplă dacă bebelușul nu mai ia în greutate?

Atâta timp cât copilul atinge țintele sale de dezvoltare și nu pierde în greutate, nu este nevoie să îți faci griji în legătură cu o pauză în creșterea kilogramelor. Copiii care nu reușesc să ia suficient în greutate în primele 9 luni vor ajunge în timp la greutatea normală. De aceea, părinții rareori trebuie să completeze porția de lapte oferită copilului cu lapte formulă. Consumul prea multor calorii în copilărie poate duce la probleme de greutate mai târziu în viață.

Dar dacă bebelușul pierde mai mult de 7% din greutatea de la naștere sau ia foarte puțin în greutate în primele zile și săptămâni de la naștere, ți-ar putea cere să-l aduci periodic la cabinet pentru controlul greutății.

Are greutatea importanță?

Greutatea este o măsură a nutriției. Atunci când bebelușii primesc prea puțină mâncare, prea multă mâncare sau un tip greșit de hrană, ei pot deveni subnutriți. Astăzi, experții sunt de acord că o scurtă perioadă de hrănire insuficientă (câteva zile) este puțin probabil să provoace daune pe termen lung. Totuși, aceasta poate avea consecințe grave pe termen scurt.

Timpul pare a fi factorul cheie, deoarece chiar și o scurtă perioadă de subnutrire în primele zile după naștere poate duce la hiperbilirubinemie (icter) și hipoglicemie (scăderea zahărului din sânge).

Sursa: copilul.ro