Mulți părinți visează ca copiii lor să se filmeze în filme. Probabil, fiecare dintre noi ar fi bucuros să vadă imaginea copilului său iubit pe ecran. Cum se poate construi cariera copilului în domeniul filmului ne-a relatat Valeriu Jereghi.

Valeriu Jereghi – regizor de film, scriitor și scenarist, laureat al festivalurilor naționale și internaționale de film, membru al Uniunii Cineaștilor din anul 1978, Artist al Poporului 

Copiii în filme. Interviu cu Valeriu Jereghi

Copiii în filme. Interviu cu Valeriu Jereghi Există în țară vreo bază de date unde părinții ar putea expedia fotografia talentatului lor copil?

O bază de date pentru copii actori nu există, pentru că la momentul actual în țară nu se realizează filme profesionale, iar dacă se și filmează vreun film, deseori acestea se filmează în studiouri private și reprezintă scurtmetraje de debut. În aceste filme, autorii tineri rareori iau copii. Adevărul e că există castinguri fictive, unde aceștia sunt ademeniți prin minciună pentru vreun serial pentru copii. Părinții plătesc unor escroci sume enorme pentru un proiect inexistent. Fiți prudenți!

Copiii în filme. Interviu cu Valeriu Jereghi

Copiii în filme. Interviu cu Valeriu Jereghi Care sunt criteriile de stabilire a aptitudinilor actoricești ale copiilor? Majoritatea copiilor sînt comunicabili, curioși, simpatici, dar nu toți  au onoarea să se filmeze într-un film.

Fiecare copil este înzestrat cu ceva de la natură, are o mulțime de talente. Părinții trebuie să poată să-i descopere talentele și să-l îndrepte pe copil pe drumul lui. Filmul însuși caută personaje din viață. Cu cît mai multe proiecte diferite, cu atît mai multe șanse există pentru un copil de a primi un rol sau altul. Și aceasta cu condiția că copilul să poată să-și asculte partenerul, să înțeleagă despre ce se spune, să știe pentru ce rostește una sau alta, este sincer în sentimentele sale, crede sincer în circumstanțele create (iată este la mare, hrănește o pasăre din palmă, aleargă după un lup prin pădure, se simte vinovat față de mama obosită, se bucură de soare).

Cinematografia nu poate fi un capriciu al părinților. Nu-i poți impune copilului așa ceva. În viitor astfel de greșeală se poate transforma într-o traumă psihologică pentru micuț. Poate cauza dezamăgiri, apatie, un complex de inferioritate.

Copiii în filme. Interviu cu Valeriu Jereghi Ce trebuie să cunoască părinții care doresc ca micuțul lor  să devină actor despre platoul de filmare? Cu ce greutăți se poate confrunta acesta?

Este necesar să-i creeze un regim individual pentru relaxare psihică după fiecare filmare, pentru a elimina încordarea, nervozitatea care se acumulează uneori pe platoul de filmare. Pînă la vîrsta maturității, copilul trebuie să fie însoțit pe platou de părinți, indiferent de locul filmării.

Copiii în filme. Interviu cu Valeriu Jereghi

Copiii în filme. Interviu cu Valeriu Jereghi Mulți părinți cred că onorariul pentru o zi de filmare reprezintă mii de unități convenționale. Este profitabil pentru un copil să se filmeze?

În Moldova deocamdată nu. În general, pentru un film de lung metraj se încheie un contract unde se stipulează onorariul pentru rolul copilului. Nu există onorarii stabilite pentru anumiți copii. Prețurile sînt contractuale. Dacă copilul dvs. este leit Micul Prinț, pentru un astfel de rol poate primi un onorariu regesc. Unele  roluri episodice pot fi foarte expresive.

Importante sînt tipologia copilului, energia, încrederea pe care o are că pe ecran va trăi rolul creat de regizor. (Adevărat, cu ajutorul scenaristului, make-up artistului, designerului de costume).

Există proiecte comerciale. Se pot comanda scenarii, poți plăti o parte din scenariu sau întreg  bugetul filmului în care se filmează copilul dvs.

Copiii în filme. Interviu cu Valeriu Jereghi

Copiii în filme. Interviu cu Valeriu Jereghi Toate acțiunile regizorului trebuie convenite cu părinții?

În principal, familiarizarea cu scenariul și înțelegerea rolului copilului, termenele și condițiile filmării.  Nu întotdeauna prezența părinților pe platoul de filmare îl ajută pe copil. Aceștia, ar fi bine, să stea mai departe, pentru ca micuțul să poată intra în rol, ghidat de  regizor și înconjurat de grupul de filmare.

Copiii în filme. Interviu cu Valeriu Jereghi Cum este influențat un copil de  filmări?

Întrebați-l pe Leonardo DiCaprio :)

Copiii în filme. Interviu cu Valeriu Jereghi Cum credeți, sînt mai buni actorii care joacă în filme de la o vîrstă fragedă?

Nu, nu neapărat. Există muți actori buni care au ajuns în film la diferite vîrste – în copilărie, în tinerețe sau chiar la adînci bătrîneți. Desigur că ar fi bine să nu-i interziceți copilului să frecventeze un cerc dramatic sau să meargă la un studiou particular – cine știe ce asistent de regizor caută un erou pentru o peliculă nouă.  Nu-l împiedicați în tinerețe să meargă la cursuri de actorie, acolo neapărat va vedea maeștri ai ecranului și ai scenei,care îl pot recomanda pentru un rol într-un film  în care ei înșiși se filmează.

Matur fiind, copilul dvs. îi va convinge pe copii lui să nu să se îngrijoreze cînd va juca într-un film pînă tîrziu. Filmul e asemenea copilăriei. Niciodată nu ne va părăsi.  

Copiii în filme. Interviu cu Valeriu Jereghi

Copiii în filme. Interviu cu Valeriu Jereghi

Copiii în filme. Interviu cu Valeriu Jereghi

Copiii în filme. Interviu cu Valeriu Jereghi