Dincolo de educația pe care o primește acasă, copilul sau adolescentul din familie ar putea împrumuta expresii de la cei cu care intră în contact la grădiniță, la școală ori în anturajul său de prieteni. Iar unele, nu sunt deloc pe placul nostru. Iată cum îi corectăm limbajul pestriț.

mamaplus

Marea majoritate a părinților a experimentat situația în care copilul a folosit cuvinte indecente. Reacțiile sunt diferite: îngrijorare, indignare, amuzament, mândrie sau indiferență, în funcție de principiile și valorile de viață ale fiecăruia. Dacă nu suntem de acord cu vorbele pestrițe ale copilului, probabil că ne va deranja ceea ce am auzit și vom încerca să schimbăm acest lucru.

Cauzele limbajului ”pestriț” la copii

Dacă nu dorim să încurajăm un astfel le limbaj, mai întâi este nevoie să identificăm cauza care a contribuit la acest comportament verbal. Ne putem adresa câteva întrebări ce ne pot ajuta să găsim modalitățile de rezolvare a acestei situații. De unde a copiat acest model? Avem în familie modelele similare de exprimare? Dar în anturajul copilului? Dacă recunoaștem că uneori folosim cuvinte ce nu ar trebui să fie pronunțate în preajma celor mici, primul pas este corectarea propriului nostru limbaj.

Anturajul copilului

Uneori, chiar dacă noi, părinții, nu obișnuim să folosim în preajma copilului un limbaj nepotrivit, anturajul îl poate încuraja în acest sens. Dacă modul în care copilul comunică cu noi ne face să ne simțim că nu suntem respectați, putem încerca să limităm accesul lui la mediul ce-i întărește un astfel de comportament.

Putem face acest lucru nu prin interzicerea directă, ci prin oferirea unor noi alternative, cum ar fi înscrierea la diverse activități ce l-ar putea stimula să-și mute atenția către alte experiențe ce conțin un alt tip de comunicare.

Soluții utile

Dacă cel mic are deja un limbaj indecent, va fi nevoie de multă răbdare întrucât, foarte probabil, astfel de expresii au devenit obișnuite. Corectarea permanentă, cu mult calm, și atenționarea când depășește anumite limite, îi vor crea noi obiceiuri.

În cazul în care nu dorește să își schimbe acest comportament, putem stabili niște limite și consecințe. Oferirea unui exemplu pozitiv de comunicare în familie poate reprezenta o strategie excelentă în a preîntâmpina cuvintele nepotrivite pentru copii.

Sinceritatea trebuie să fie prezentă în discuțiile cu copilul și să îi spunem clar ce simțim despre acest subiect. Este necesar să le impunem copiilor niște limite, dar în același timp să le respectăm dorințele și sentimentele.

Sursa