Mersul la dentist doare aproape întotdeauna, vizita la doctor este doar uneori înţepătoare, la frizer însă, nu este niciodată dureros. Cu toate acestea, unii copii sunt de-a dreptul îngroziţi când aud de frizer, chiar dacă ştiu că n-o să păţească nimic. La fel, sunt copii care merg fără probleme la dentist, chiar dacă ştiu că îi va durea.

Copilului tău îi este frică de medic, dentist sau frizer? Uite cum să-l ajuți

Psihologii consideră că e ca şi cum frica de doctor, dentist sau frizer nu are legătură cu nivelul de durere implicat în operaţiune, ci cu cât sunt de pregătiți copiii de dinainte. Aşa că, dacă micuţul tău are o problemă cu injecţiile, scoaterea dinţişorului sau scurtarea bretonul, iată ce poţi face pentru a-l ajuta.

Nu îţi păcăli copilul

Din dorinţa de a-i scurta chinul, poate crezi că e mai bine să nu-i spui copilului că îl duci la dentist sau alt specialist decât atunci când eşti chiar în faţa cabinetului. Dacă vei face asta într-adevăr el nu va suferi decât din momentul în care îşi dă seama unde e, însă suferinţa lui va fi mult mai intensă. În plus, el se va simţi îngrozitor de trădat de tine şi va avea tendinţa să se revolte. Aşadar, este important să-i  spui cu măcar două zile înainte că trebuie să mergeţi la dentist, ca el să aibă timp să se pregătească.

Răspunde-i la toate întrebările

Fii sincer cu copilul şi spune-i cât mai clar ce se va întâmpla pe parcursul mersului la dentist. Bineînţeles, nu vei accentua detaliile înfricoşătoare, însă nici nu trebuie să omiţi aspecte importante, chiar dacă sunt neplăcute (polizorul doare, i se va face o injecţie etc). Cu cât micuţul tău îşi va face o părere mai realistă despre ce se va întâmpla, cu atât va fi mai puţin surprins neplăcut în timpul experienţei.

Nu-l ruşina pentru frica lui

În cazul în care copilul tău e speriat abţine-te să îi dai una din replicile: ”Nu are de ce să-ţi fie frică, Celorlalţi nu le e frică, Eşti băiat mare şi nu trebuie să plângi, Las că-ţi trece până te măriți”. Emoțiile au viața lor şi nu se pot opri după cum vrem noi. În loc să-i negi frica e mai bine să-i spui ”Te înţeleg, e normal să îţi fie frică, hai să vedem cum să facem să o diminuăm.”

Ascultă-i toate scenariile negative, chiar dacă sunt nerealiste

Fiind cuprinşi de frică, mulţi copii îşi imaginează lucruri îngrozitoare înaintea mersului la dentist. În loc să îi spui că asta nu are cum să se întâmple, mai bine caută cu el posibile soluţii pentru fiecare scenariu. Astfel, cu soluţiile virtuale la el, se va simţi mai puternic şi mai în control pe situaţie.

Copilului tău îi este frică de medic, dentist sau frizer? Uite cum să-l ajuți

Nu-i da voie să se eschiveze

În mod natural, copilul va încerca să amâne cât mai mult mersul la specialistul ”îngrozitor”. Când se apropie momentul el va încerca să negocieze cu tine, să caute scuze, să se revolte, să te impresioneze. În faţa acestora e nevoie să te menţii pe poziţii şi să nu cedezi. Faci asta nu pentru că eşti lipsit de inimă, ci pentru că ştii că, cu cât amâni mai mult, cu atât le dai temerilor proporţii mai mari.

Explică-i de ce e absolut necesar să mergeţi la dentist

Ca să te menţii pe poziţii te va ajuta să îi arăţi că îl duci, de exemplu, la dentist nu ca să îl pedepseşti, ci pentru binele lui: ca să îi repari dinții, ca să nu îl doară mai târziu, ca să fie sănătos, să mestece alimentele bine, să aibă o respiraţie frumos mirositoare, să arate mai bine, etc. Astfel, el va înţelege că mersul la dentist nu este o tortură fără sens, ci că presupune o mică durere trecătoare, în schimbul unor avantaje mai mari pe termen lung.

Învaţă-l să se relaxeze

Frica poate fi diminuată şi prin metode de relaxare. Găseşte cu copilul cât mai multe modalităţi de a-şi linişti corpul: respiraţie adâncă, relaxarea muşchilor, reamintirea unor situaţii plăcute, strângerea în braţe a jucăriei preferate etc.

E timpul să exersaţi

Dacă i se pare o idee bună, joacă-te cu copilul de-a mersul la dentist. Astfel, el îşi va descărca o parte din frică prin joc, îşi va întări curajul şi capacitatea de a se relaxa. În joc este bine ca el să fie și dentistul, şi pacientul. Jucaţi-vă până când copilul spune că se simte mai pregătit şi nivelul de anxietate îi scade.

Copilului tău îi este frică de medic, dentist sau frizer? Uite cum să-l ajuți

Pregăteşte-i o mică recompensă pentru reuşită

Cu toate că recompensele sunt o formă de motivaţie exterioară și nu sunt recomandate de psihologi, acestea pot fi binevenite anume pentru acest tip de situaţii: neplăcute, nedorite, dar care nu pot fi evitate. Gândul la recompensa dorită de după dentist s-ar putea să-l ajute să rabde până la capăt eventuala durere.

Fii tu însuţi pregătită

Nu în ultimul rând, este important să fii tu însuţi pregătită să fii alături de copilul tău în această experienţă. A fi pregătită înseamnă să îi accepţi emoţiile şi mai ales să îl însoțești emoțional, dacă suferă. El are nevoie să ştie că se poate baza pe tine.

Chiar dacă ai îndeplinit toți pașii de mai sus, micuţul tău ar putea să aibă frică de dentist, doctor sau frizer. Fie din cauză că e mai anxios din fire, fie din cauza unor experienţe neplăcute anterioare, sau din mii de alte cauze posibile, el s-ar putea să devină tot mai stresat. Dacă anxietatea lui se transformă în atacuri de panică și ia proporții tot mai mari, este bine să mergi cu el la psiholog.  

Vă dorim mult succes!