Atât visele, cât şi coşmarurile se petrec în faza REM a somnului (Rapid Eye Movement), având legătură cu modul în care creierul procesează informaţiile. Visele şi coşmarurile sunt cauzate de diverse emoţii (conştientizate sau nu) prin care trece persoana: teamă, anxietate, nesiguranţă, lipsă de control, furie, dorinţă, bucurie. Aceste emoţii se manifestă sub forma unui vis, fie că este unul frumos sau urât.

mamaplus

Ce cauzează coşmarurile la copii?

Ca şi la adulţi, un coşmar are în general drept cauză anxietatea. Este normal ca un copil să aibă vise urâte, în special între vârstele de 3 şi 8 ani, când imaginaţia este extrem de activă, iar linia dintre imaginar şi real este slabă.

Coşmarurile sunt rezultatul modului în care mintea copilului se confruntă cu anumite situaţii din viaţa reală. Un eveniment neplăcut, nou, o situaţie care îl face să se simtă nesigur, temător, supărat se poate manifesta sub forma unui vis urât. De multe ori, anumite schimbări în viaţa şi rutina copilului, chiar dacă nu sunt în sine schimbări rele, duc la coşmaruri.

În general, în visele copilului, situaţia care le-a cauzat nu este limpede: în timp ce un adult visează adesea situaţia reală (rememorează prin vis ceea ce s-a întâmplat rău), imaginaţia copilului creează metafore, creaturi şi situaţii fictive care simbolizează ceea ce s-a întâmplat în realitate.

Coşmarurile recurente, cele care se repetă pe o perioadă de timp îndelungată, sunt semne ale unei anxietăţi serioase. Acestea sunt adesea cauzate de o experienţă traumatizantă pentru copil (o pierdere, abuz din partea unui adult sau a altor copii, deces, boală). Adesea, sentimentul de lipsă a controlului, nesiguranţa, ideea că nu are ce face pentru a schimba o situaţie naşte vise urâte.

Coşmaruri în care copilul e atacat sau fuge de un animal sau monstru, în care se petrec accidente sau dezastre naturale (cutremure, incendii, cădere de la înălţime), în care copilul se rătăceşte şi e singur, toate semnifică sentimentul de vulnerabilitate, lipsă de putere sau de control, tristeţe în urma unei pierderi (o casă pustie semnifică pierderea). Toate acestea duc la teamă şi anxietate.

Cum putem ajuta copiii care au coşmaruri?

1. În primul rând, este important să vorbim cu cel mic despre ceea ce visează. Dacă devine anxios repovestind visele, îl putem asigura că este în siguranţă alături de noi.

2. O modalitate foarte utilă este cea de a rescrie visul. Îi cerem să povestească visul, apoi rescriem împreună evenimentele aşa încât să nu mai fie înfricoşătoare, ci să aibă un sfârşit fericit („ce ai fi putut face să rezolvi situaţia asta?”). 

3. Foarte important este să limităm accesul copilului la filme, emisiuni inadecvate vârstei şi să creăm un mediu sigur şi liniştit înainte de culcare. 

4. Atenţie şi la masa de seară: o cină prea bogată, precum şi anumite alimente (cele picante sau dulciurile exact înainte de culcare), afectează somnul şi da, pot duce la vise urâte.

Sursa