Pepenele este cu siguranță o sursă bogată de fibre, vitamine și săruri minerale. E important ca cei mici să își ia doza recomandată și să se bucure de gustul dulce și textura sa zemoasă, însă totul este recomandat cu moderație.

mamaplus

De fapt, pepenele în sine nu este toxic pentru oameni, însă ca urmare a faptului că agricultorii doresc să sporească producția și să se „mândrească" cu cei mai buni pepeni, adaugă nitrați. Nitrații sporesc creșterea pepenilor și deși le oferă aspectul minunat, de care ne lovim cu toții, dau naștere și posibilității de intoxicare.

Care sunt simptomele intoxicației cu pepene?

• Amețeală;
• Stare de greață;
• Dureri abdominale;
• Apatie;
• Senzația de greutate a mușchilor.

Există din păcate și cazuri mai severe, în care simptomele se agravează (scaun cu sânge, daune la nivel intestinal, îngălbenirea ochilor).

Cum procedăm în astfel de situații?

În primul rând este vital să înlăturăm din stomac alimentul care ne-a intoxicat, iar în acest sens se recomandă consumarea de apă cu sare, care va induce starea de vomă și va ajuta la eliminare. Alte tratamente alternative includ:

• Consumul unor cantități mari de apă;
• Consumul unor medicamente care vor ajuta la temperarea acționării pesticidelor asupra corpului;
• După ce se calmează starea de vomă, consumați ceai de mușețel.

Simptomele sunt exact aceleași și în cazul copiilor, însă aceștia le resimt mai intens față de adulți, ca urmare a faptului că mecanismele lor de luptă împtriva substanțelor precum pesticidele nu sunt încă dezvoltate.
Tratamentul este același precum în cazul adulților!

Cum prevenim intoxicația?

• Nu cumpăra pepeni din orice loc, mai ales dacă par neîngrijiți;
• Spală-o foarte bine înainte de a-i tăia, cu apă caldă și bicarbonat de sodiu;
• Evită să tai pepenii, pentru a-i încerca, atunci când îi cumperi. Tot ce vei face va fi să lași loc bacteriilor să în invadeze;
• Nu îl ține pentru mult timp, mai ales dacă deja l-ai tăiat și mai ales în locuri calde!

Sursa