Dezobişnuirea micuţului de suzetă este o perioadă foarte complicată şi plină de responsabilitate. Pentru a face faţă problemei fără lacrimi din partea copilului şi istericale din partea părinţilor, trebuie să ţineţi cont de caracterul, obiceiurile şi particularităţile de dezvoltare ale micuţului. Fiecare mămică găseşte singură ieşire din această situaţie, însă sfaturile psihologilor nu sunt niciodată în plus.

Cum să dezveţi copilul de suzetă

Alegeţi perioada potrivită

Înainte de a lua decizia fermă: „gata, de azi nici un fel de suzete”, gândiţi-vă cât de bine este ales momentul. Nu cereţi copilului să uite de suzetă atunci când abia începe să meargă la grădiniţă, îi erup dinţişorii sau se pregăteşte pentru apariţia în casă a unui frăţior sau a unei surioare. Cu siguranţă veţi avea de înfruntat un stres dublu.

Fiţi consecvente

Uneori este mai bine să reduceţi treptat timpul folosirii suzetei în loc să o aruncaţi, într-o seară, în găleata de gunoi. Mai întâi oferiţi copilului suzeta doar în casă, apoi doar în camera lui, ca în cele din urmă să i-o daţi doar în pătuţ, în timpul somnului de zi sau de noapte. De asemenea, reduceţi timpul de supt: doar înainte de somn, pentru a adormi mai repede.

Ieşiţi din casă fără „măsura de siguranţă”

Dacă aţi observat că micuţul nu cere suzeta în timpul plimbării, nu o puneţi în geantă nici măcar pentru cazuri „de urgentă”. În acest fel veţi evita tentaţia de a o folosi în situaţii mai complicate. Atunci când micuţul o va cere (după o căzătură sau o mică neînţelegere cu alţi copiii privitor la jucăria preferată), găsiţi împreună o modalitate de a o înlocui. Distrageţi atenţia copilului şi implicaţi-l în jocuri antrenante, iar foarte curând veţi înţelege că el poate să renunţe uşor la suzetă.

Cum să dezveţi copilul de suzetă

Uitaţi de factorii demotivatori

Ameninţările de tipul („Ţi se vor strica dinţii”) sau frazele înjositoare („Te porţi ca un copil mic, la grădiniţă toţi vor râde de tine”) nu sunt de ajutor în lupta cu obişnuinţa de a folosi suzeta. Nervozitatea dumneavoastră, criticile şi nemulţumirile, din contra, provoacă la copil nevoia de a se calma cu ajutorul suzetei, pentru că este trist, agitat şi neliniştit.

Organizaţi suzetei o „petrecere de rămas bun”

Ridicaţi statutul micuţului până la „adult” şi propuneţi-i să îşi dăruiască suzeta... ursuleţului de pluş, care este încă micuţ! O altă variantă este să trimiteţi suzeta lui Moş Crăciun, care o va adăuga colecţiei sale, iar în schimb va trimite de Crăciun cel mai dorit cadou.

Sursa