Foarte multe persoane încă mai trăiesc cu impresia că bebelușii nu trebuie ținuți în brațe prea mult timp, deoarece se obișnuiesc așa. Ei bine, acest lucru este total neadevărat. Încă din cele mai vechi timpuri, femeile din numeroase triburi își țineau pruncii non-stop în brațe, pentru că nu concepeau să stea despărțite de copiii lor. Așadar, pe tot parcursul zilei îi țineau în brațe, ca să le fie alături, chiar dacă făceau activități mai dificile, precum munca la câmp.

mamaplus

Societatea noastră a preluat acest obicei, până în momentul în care au sosit cărucioarele și alte gadgeturi ale lumii moderne și consumatoare. Cărucioarele, hamacele, leagănele, scaunele speciale au venit ca o ușurare pentru proaspetele mămici.

Specialiștii avertizează însă că folosirea acestora se face în exces și că interferează în contactul și legătura directă a mamei cu copilul, utilizate pe termen lung aducând mai mult complicații decât facilități.

Bebelusul ținut în brațe are o dezvoltare sănătoasă

Bebelușii, ca parte a dezvoltării lor naturale, trec printr-o fază în care locul lor preferat este brațele mamei lor. Și pentru dezvoltarea sa intelectuală și fizică, precum și pentru aspectele afective, menținerea acestei faze cât mai autentic posibil are avantaje enorme.

Instinctul nostru natural și matern ne determină să ne ținem copilul în brațe într-un mod înnăscut. Cu toate acestea, de multe ori mamele noastre sau bunicile ne spun că ținutul în brațe al bebelușului este o greșeală, pentru că el se va obișnui să stea numai în brațe și va plânge doar cu intenția de a fi îmbrățișat.

Cu siguranță bebelușul va plânge, dar nu pentru că vrea în brațe, ci pentru că el are nevoie de mama. Își dorește dragoste, își dorește sărutări și îmbrățișări! Bebelușii ținuți în brațe sunt fericiți. Ei plâng mai puțin, mănâncă mai ușor și dorm fără probleme.

Brațele mamei reprezintă locul lor natural, în care bebelușii se simt confortabil și în siguranță, după ce nouă luni au stat în pântec și s-au obișnuit să asculte inima ta.

Nou-născuții au nevoie de mamă non-stop pentru că s-au obișnuit să audă ritmul batăilor inimii, așa că atunci când sunt aproape de inima ei, se relaxează, deoarece își amintesc când erau în burtică.

Bebelușii vin într-o lume nouă, nu știu nimic, trebuie să se obișnuiască cu un ritm și pentru asta au nevoie de mama. Pentru bebeluși, brațele sunt o nevoie emoțională, sunt o îmbrățișare, sunt dragoste, afecțiune și mângâiere, sunt siguranță în vremuri de criză, sunt sărutări, pe scurt, ele sunt odihnă. Și, cel mai important, brațele mamei reprezintă cel mai bun mod de a întări atașamentul cu copilul.

Contactul piele pe piele

Contactul pielii pe piele constă în plasarea nou-născutului imediat după naștere pe pieptul gol al mamei sale. Există dovezi științifice care afirmă că acest contact prezintă beneficii importante atât pe termen scurt, cât și pe termen lung pentru conexiunea între mamă și copil.

După naștere, bebelușii se află într-o stare foarte specială în care sunt treji, atenți la ceea ce se întâmplă în jur, cu ochii deschiși, simțul mirosului fiind foarte ascuțit și reflexele active.

Este esențial să cunoști importanța acestui moment, durează numai primele două ore, după aceea urmând o fază de letargie. Primul contact în care copilul și mama sa se uită unul la altul, se ating și se miros este o experiență unică și de neuitat. Mirosul înnăscut al mamei este foarte important, deoarece în primele luni bebelușul o recunoaște pe mama prin mirosul și vocea ei.

Din ce în ce mai mult, contactul „piele pe piele” se desfășoară în aproape toate maternitățile din lume. Această tehnică ajută copiii să se adapteze la viața extrauterină și să își mențină temperatura corpului.

De asemenea, copiii plâng mai puțin când sunt duși imediat în brațele mamei și astfel se îmbunătățește legătura dintre ei și facilitează alăptarea, deoarece copilul caută instinctiv și găsește mamelonul.

Așadar, din moment ce bebelușul își părăsește uterul, trebuie să fie în brațele unei mame pentru a se adapta la lume.

Consecințele de a nu-ți lua copilul în brațe:

  • anxietate;
  • nesiguranță;
  • neîncredere;
  • lipsa respectului de sine, a încrederii și atașamentului;
  • individualism;
  • singurătate.

Brațele mamei nu sunt un capriciu, ele sunt o necesitate pentru copii. Nu ezitați să-i luați în brațe nicio secundă, deoarece ei au nevoie de afecțiune pentru a se dezvolta sănătos.

Sursa