Ultimele rezultate recente arată că formula de lapte bazată pe proteinele din laptele de capră poate aduce beneficii florei intestinale a bebelușilor sub vârsta de un an. Oamenii de știință au descoperit cum laptele praf de capră ajută la creșterea bacteriilor bune din intestin, cum ar fi bacteria Bifidus.

mamaplus

O cercetare a celor de la Universitatea RMIT din Australia, care a analizat două tipuri de lapte praf de capră pentru bebeluși, a fost publicată recent în Jurnalul britanic de Nutriție. Prin urmare, este vorba despre laptele praf destinat sugarilor între 0 și șase luni și cel destinat bebelușilor între șase si 12 luni, potrivit Eurek Alert!.

Specialiștii au analizat oligozaharidele, un tip de prebiotic care ajută la creșterea bacteriilor bune din intestin protejând, astfel, flora intestinală de bacteriile dăunătoare. Totodată, oligozaharidele se găsesc și în laptele matern fiind a treia componentă solidă, după grăsimi și lactoză, potrivit Roaliment.ro.

Astfel, oamenii de știință au găsit 14 prebiotice oligozaharide în formula de lapte de capră, dintre care cinci se găsesc și în laptele mamar.

„Rezultatele noastre arată cum laptele praf de capră are proprietăți puternice prebiotice și antiinflamatoare care pot proteja bebelușii de eventualele infecții gastrointestinale”, explică profesorul Harsharn Gill, principalul autor al studiului.

Atunci când alăptatul nu este posibil sau atunci când este insuficient, în general laptele praf este folosit ca o alternativă destul de comună. Însă informațiile de pe etichetă, cu privire la oligozaharidele conținute, sunt destul de limitate.

Cercetarea arată că oligozaharidele prebiotice naturale din formula de lapte de capră este eficientă în creșterea bacteriilor bune, cum ar fi bacteria Bifidus, și in inhibarea capacității bacteriilor dăunătoare de a ataca flora intestinală, cum este cazul bacteriei E. coli.

„Bebelușii ar trebui hrăniți fie cu laptele matern, fie cu o formulă de lapte fortificată. Dacă aceștia sunt înțărcați mai devreme de cele 12 luni, ar trebui hrăniți, în continuare, cu formula de lapte fortificată mai degrabă decât cu lapte de vaci. Laptele din soia, laptele de vaci și laptele de capră nu sunt recomandate, ca și consum, bebelușilor în primul an de viață”, precizează Academia Americană de Pediatrie.

Există specialiști în pediatrie care nu recomandă laptele natural și laptele praf de capră sugarilor mai mici de un an deoarece aceste alimente nu conțin suficient fier, folați, vitamina B6, C, D și altele, necesare nevoilor nutriționale ale bebelușilor. Totodată nu este recomandat în cazul în care sugarul sănătos tolerează formula de lapte de vaci sau de soia. Cu toate acestea, înainte de a lua o decizie, cel mai potrivit este să consulți medicul pediatru.

Sursa