Nu duceți copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frisoane sau tuse

Nu duceți copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frisoane sau tuse

În România numărul persoanelor bolnave de gripă crește de la o zi la alta, dar viroza ia amploare și în Republica Moldova. Aceasta evoluează cu temperatură foarte înaltă, de până la 40 de grade, care se menține 3-4 zile, durere insuportabilă de cap, frisoane, slăbiciune marcată. Frecvent, pot apărea: tuse uscată înădușită, dureri în burtă sau vomă.

În acest context, Dr. Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalul de Urgență din Iași, a atenționat despre pericolul gripei printr-o postare pe pagina sa de Facebook, sugerând părinților să își țină copiii acasă, în cazul în care aceștia prezintă simptome de febră, frisoane și tuse:

„Atenție (din nou!) la gripă. Numărul deceselor a ajuns la 20 din care 9 în ultimele ore. Sunt deja aproape 1.155 cazuri de gripă clinică în ultima săptămână (de peste 15 ori mai multe comparativ cu anul precedent).
Toți ar trebui să știm cum să ne protejăm! Numărul infecțiilor respiratorii acute se apropie rapid de 100.000 (o creștere de peste 20% în ultima săptămână) iar numărul infecțiilor respiratorii severe a crescut de 5 ori în doar o săptămână.

1. Cei mai expuşi sunt cei de peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficienţii, pacienţii cu afecţiuni respiratorii sau cardio-vasculare cronice.

2. Majoritatea celor care se îmbolnăvesc de gripă se vor recupera în câteva zile, însă cei din grupele de risc sunt predispuși la complicații serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficiență cardiacă.

3. Transmiterea de la o persoană la altă se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tușe, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.

4. Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.

5. Tratamentul pentru gripă trebuie instituit căt mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele 2 zile de la debutul bolii.

6. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.

7. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenți, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.

Cum ne protejăm - 5 reguli simple:

1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave: evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau strănută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave.
!!!Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tușe, secreţii nazale abundente. Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batiștei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau strănutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hârtie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

4. Evitaţi stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine.

5. Respectaţi un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine, renunţarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă.”


Sursa