Mulți părinți știu deja că nici pentru copii, nici pentru adulți, cărnurile procesate nu sunt benefice. Puțini sunt însă cei care știu și posibilele consecințe ale consumului de crenvurști, mezeluri și alte tipuri de carne prelucrată.

Gravidele care consumă crenvurști frecvent își predispun copiii la apariția cancerului

În urma unui studiu amplu, desfășurat în anii ’90 de oamenii de știință Sarasua S. și Savitz D, s-a evidențiat o corelare între frecvența cu care o gravidă sau un copil mănâncă crenvurști sau alte cărnuri procesate, și tendința ca cei mici să dezvolte cancer.

Oamenii de știință au descoperit astfel cum copiii născuți din mame ce au consumat o dată pe săptămână sau mai des crenvurști în timpul sarcinii, aveau un risc dublu de a dezvolta tumori la nivelul creierului. Copiii ce au consumat ei înșiși crenvurști o dată pe săptămână sau cu o frecvență mai mare, aveau de asemenea un risc crescut pentru același tip de maladii.

Acesta nu e primul studiu de acest gen: Echipa condusă de un alt om de știință, Peters JM, a descoperit că există o legătură între consumul anumitor alimente și riscul crescut de leucemie apăruta la copii. Cercetarea s-a desfășurat în Los Angeles, între anii 1980 și 1987, iar copiii studiați au avut vârste cuprinse între 0 și 10 ani. În urma studiului, cercetătorii au ajuns la concluzia că cei mici care au consumat 12 sau mai mulți crenvurști pe lună, aveau un risc de 9 ori mai mare de a dezvolta leucemie.

Cum pot crenvurștii să predispună la apariția cancerului

Crenvurștii, chiar și dintre cei mai „curați” în ingrediente de pe piață, conțin conservanți numiți nitriți. În timpul procesării, nitriții se combină cu aminele, compuși organici prezenți în carne, și formează compuși carcinogeni numiți N-nitroso. Acești compuși au fost asociați cu cancerul cavității bucale, de vezica urinară, al esofagului, stomacului și cerebral.

Cum rămâne cu legumele ce conțin nitriți?

Deși și legumele conțin nitriți în mod natural, mai ales leguminoasele verzi, precum spanacul, salata sau țelina, acestea nu sunt la fel de periculoase, ba dimpotrivă. Explicația constă în formarea componentelor carcinogene, lucru care în legume nu are loc. În schimb, legumele sunt bogate în antioxidanți, precum Vitamina C sau D, care împiedică formarea compușilor carcinogeni și pot preveni chiar dezvoltarea anormală a celulelor.

Sursa