Cercetările în ceea ce privește inteligența, capacitatea de învățare, atașamentul, popularitatea și respectul de sine, sugerează că multe dintre credințele populare legate de copilul unic la părinți sunt nefondate.

mamaplus

Rezultatele unor investigații au demonstrat câteva aspecte importante pe care trebuie să le știe părinții care au un singur copil:

Inteligența
S-a constatat că la copiii singuri la părinți, la fel ca și la primii născuți, nivelul de inteligență este puțin mai mare decât cel al fraților lor mai mici. Divergența rezultatelor în ceea ce privește cercetările referitoare la inteligență, pot fi explicate prin îndreptarea atenției către factorii din interiorul familiei, factori ce afectează dezvoltarea intelectuală.

Capacitatea de învățare
La fel ca și în cazul inteligenței, capacitatea de învățare (atât în sens academic cât și în alte sensuri) atât la copiii singuri la părinți cât și la primii născuți pare că este mai mare decât la copiii cu frați mai mari. Pentru a explica acest fenomen, teoreticienii au luat în considerare relația specifică dintre copii și părinți. Motivația succesului, probabil, își are originile în standardele înalte ale unui comportament matur pe care părinții îl impun singurului lor copil sau primului lor născut.

Atașamentul
Unele cercetări indică manifestarea unui atașament mai scăzut la copiii singuri la părinți decât la copiii de aceeași vârstă care nu sunt singuri la părinți. Cercetări de specialitate au relevat faptul că acei copii singuri la părinți aparțin unui număr mai mic de organizații, au un număr redus de prieteni și duc o viață socială mai puțin intensă. 

Popularitatea printre cei de vârsta lor
Rezultatele cercetărilor privind popularitatea copiilor singuri la părinți sunt, de asemenea, variate. Unele sugerează că, neavând frați sau surori cu care să interacționeze, copiii singuri la părinți, sau primii născuți, dobândesc un stil mai puțin cooperant. Alte cercetări indică o mult mai mare popularitate printre colegii de același sex. Încă o dată, cercetătorii consideră că părinții pot juca un rol important în dezvoltarea comportamentală, influențând astfel și popularitatea printre copiii de aceeași vârstă.

Respectul de sine
La fel ca și studiile referitoare la popularitate, investigațiile în ceea ce privește respectul de sine al copilului singur la părinți, au dus la rezultate diverse. Există diferite studii ce demonstrează că fiecare dintre aceste trei grupe (primii-născuți, ultimii născuți și cei singuri la părinți) posedă cel mai ridicat nivel al respectului de sine.

Cele mai multe cercetări par să indice faptul că acei copii singuri la părinți au un grad de inteligență și atașament puțin mai mare decât copiii care au frați și surori – și nu prezintă probleme serioase referitoare la relațiile interpersonale. De fapt, copiii singuri la părinți pot avea anumite avantaje că rezultat al statutului lor special: mai multă atenție din partea părinților, lipsa rivalității și a comparației ce există între frați și surori, acces la mai multe resurse familiale.

Sursa