Încă din primii ani de viață, alimentația copilului îi poate influența sănătatea pentru totdeauna.

mamaplus

“S-a demonstrat că zahărul consumat în exces provoacă încetinirea funcțiilor cognitive. Acest aliment crește și rezistența la insulină, fapt ce duce la diminuarea capacității de comunicare între celulele creierului și a capacităților de memorare”, afirmă administrația grădiniței private din Chișinău ”Butterfly Mary”, care ne explică de ce a exclus în proporție de 100% zahărul din meniul lor.

mamaplus

“La grădiniță avem grijă să formăm un meniu zilnic corect și echilibrat”, mai spune administratoarea grădiniței Mariana Hasnaș.

mamaplus

Mai mult chiar, la crearea meniului, s-a lucrat intensiv cu nutriționista Victoria Ursu.

Care sunt efectele nocive ale consumului de zahăr asupra sănătății copilului?

Un regim normal și o alimentație echilibrată și sănătoasă se formează odată cu începerea diversificării. Așadar, depinde de tine cât de bine educi copilul în acest sens. Prin urmare, vezi aici ce poți influența în mod direct, doar prin eliminarea zahărului din alimentație:
​​​​●  Consumul de zahăr de la vârste fragede poate cauza boli precum diabetul, obezitatea, afecțiuni cardiovasculare, carii dentare și poate duce chiar și la o imunitate scăzută. Medicii nu recomandă deloc utilizarea zahărului în alimentația copiilor sub trei ani. Copilul are nevoie de glucide, pe care le poate lua din făinoase și cereale, iar cantitatea necesară de zahăr se poate absorbi din fructe. Meniul zilnic la grupa-creșă este realizat în conformitate cu toate cerințele alimentare, iar zahărul este exclus deoarece nu are nicio valoare nutritivă. Zahărul oferă organismului doar energie, fără materiale constructive, iar în corp acesta se transformă în toxine sau depozite de grăsime!

● Cu cât consumăm mai mult zahăr, cu atât mai mult cere organismul, apare un cerc vicios, care determină și apariția dependenței!

● Studiile arată că zahărul adăugat în timpul preparării produselor destinate copiilor (monozaharidele și dizaharidele) reprezintă cauza principală a apariției cariilor.

● Copilul trebuie ajutat să-și dezvolte gusturile și, respectiv, este important ca în primii ani de viață să nu adaugăm zahărul în alimentație, pentru că predispune la obezitate și creează dependență. Surse alternative de energie pot fi cerealele, fructele, legumele, semințele oleaginoase, carnea, peștele, lactatele. Aceste alimente conțin multe vitamine, minerale și fibre naturale. Consumul excesiv de zahăr poate provoca formarea unor obiceiuri nocive.

● Totuși, nu este corect nici să nu dai deloc dulciuri copiilor - carbohidrații sunt hrana creierului, oferind energie pură. Doar că aceștia trebuie să provină din alimente bogate în nutrienți - nicidecum din zahărul rafinat. De exemplu, copiii între 3-6 ani pot consuma până la 50 g carbohidrați pe zi. Dar aceasta nu înseamnă că îi oferi copilului atâta zahăr numai din dulciuri, pentru că și pâinea, fructele și chiar unele legume conțin zahăr! Cel mai bine este să înlocuim zahărul procesat industrial cu miere, melasă, sirop de arțar și/sau alte surse naturale de îndulcitori. Acestea sunt mult mai sănătoase și sunt benefice pentru organism, chiar dacă au aproape același număr de calorii. La grădinița privată Butterfly Mary, se folosesc exclusiv îndulcitori naturali și astfel grădinița are grijă de sănătatea copilului tău. Totodată, se respectă un regim alimentar echilibrat, cu toți nutrienții indispensabili creșterii sănătoase micuților.

Când decizi să îi dai zahăr copilului tău, gândește pe termen lung, fii un părinte responsabil și ai grijă de sănătatea copilului. Formează-i obiceiuri sănătoase încă din primii ani de viață și el îți va fi recunoscător.

mamaplus