Mercurul este periculos. Aceasta este o axiomă. În organism ar putea ajunge pe  două căii: prin tractul digestiv sau prin tractul respirator. Înghiţirea mercurului, cu siguranță nu este posibilă. (Excepție -  sunteţi un copil mic,  dar, în acest caz, trebuie să provocaţi voma și să chemaţi imediat o ambulanță). Dar să inhalaţi vaporii de mercur din termometrul spart - cu ușurință. Rezultatul - otrăvire cu mercur, care se poate produce la mult timp fără simptome generale. Iritabilitate, greață, pierderea în greutate. Cu cine nu se întîmplă: o săptămînă a fost dificil, iar apoi - în general, în oraş să trăieşti este foarte dăunător. Cu toate acestea, otrăvirea are loc cu încetul dar sigur ajunge pînă la - sistemul nervos central și la rinichi.

Ce putem face, dacă termometrul s-a stricat?

Dacă aţi spart un termometru, reţineţi cel mai important lucrul - este necesar să scoateți cu grijă mercurul. Și repede.

Ce ar trebui să faceţi?

1. Înainte de a colecta mercurul, îmbrăcaţi mănuși de cauciuc: substanța nu ar trebui să vină în contact direct cu pielea.

2. Limitaţi accesul la locul accidentului. Mercurul aderă la suprafețe și poate fi ușor dus pe tălpi în alte porțiuni ale camerei.

3. Mercurul cu maximă atenție se colectează într-un borcan de sticlă cu apă rece împreună cu toate bucăţile de sticlă şi se închide cu un capac filetat. Apa este necesară pentru ca mercur ul să nu se evapore. Borcanul se ține departe de aparatele de încălzire.

4. Picăturile mici pot fi colectate cu o seringă, două foi de hârtie, benzi adezive, ziare umede.

5. Borcanul trebuie să transferat specialistilor în radiologie.

6. Deschideți ferestrele și aerisiți. Dacă au rămas unele evaporări, ele se vor aerisi.

7. Locul unde s-a vărsat mercurul, trebuie tratat cu o solutie de înălbitor sau clor. Acesta va oxida mercurul, ceea ce-i va da o stare non-volatilă. În cazul în care nici una, nici alta nu au fost găsite în casă, puteți face o soluție fierbinte de săpun cu sodă: 30 de grame de sodă​​, 40 de grame de săpun ras la un litru de apă. Poate fi tratat cu permanganat de potasiu.

Ce s-ar putea face?

1. Pentru a nu pierde nici o singură minge de mercur, puteți utiliza o lanternă sau o lampă.

2. Înainte de a da borcanul reprezentantului, îl puteți pune pe balcon. Cu condiția, desigur, că acolo este mai rece decît în interior. La temperaturi scăzute, eliminarea vaporilor toxici scade.

3. Beţi lichide, cît mai multe diuretice (ceai, cafea, suc), aşa cum toate impurităţile se elimină prin rinichi.

Ceea nu puteţi face

1. Nu trebui să aruncaţi la gunoi.Vaporizarea a două grame de mercur pot contamina șase mii de metri cubi de aer.

2. Mercurul nu se mătură cu o mătură: tijele rigide pot doar mărunţi mercurul în bile mici de praf.

3. Nu colectaţi mercurul cu un aspirator: vacuumul din aer va facilita evaporarea metalului lichid. În plus, aspiratorul va trebui imediat aruncat.

4. Dar, nici într-un caz, nu puteți crea un curent înainte de a colecta mercur, altfel mărgelele strălucitoare se împrăștie prin toată camera.

5. Nu trebuie să spălaţi hainele și încălțămintea, care au fost  în contact cu mercurul într-o mașină de spălat. Dacă e posibil - această haină este mai bine să o aruncaţi.

6. Nu trebuie să vărsaţi mercurul în sistemul de canalizare. El poate să se stabilească acolo. Apropo, eliminarea mercurului din canalizare - este incredibil de dificil.

P. S. Compușii de mercur se găsesc în diverse dispozitive tehnice, cum ar fi în lămpi fluorescente, baterii, în unele vopsele. Fiţi atenţi și precauţi, folosiţi aceste lucruri strict după instrucțiuni!