Ai observat că adolescentul sau copilul tău petrece din ce în ce mai multe ore cu ochii în ecranul telefonului, al tabletei sau al calculatorului, iar acest lucru se întâmplă chiar și înainte de culcare? Mai mult, îl vezi pe copil stand în întuneric cu ochii ațintiți în telefon? Experții ne atrag atenția că acest obicei poate crește riscul ca cel mic să aibă o calitate a somnului din ce în ce mai slabă.

mamaplus

Cercetătorii au descoperit că folosirea telefoanelor inteligente, a tabletelor și a laptopurilor în timpul nopții este asociată sistematic cu o calitate slabă a somnului, cu ore insuficiente de somn și cu o calitate slabă a vieții.

Totodată, orele insuficiente de somn au fost asociate cu răspunsuri imune diminuate sau slăbite, cu depresia, anxietatea și cu obezitatea la copii și adolescenți. Informațiile au fost colectate de cercetători de la 6616 adolescenți, cu vârste cuprinse intre 11 și 12 ani, iar mai bine de 70% dintre aceștia au raportat că folosesc cel puțin un ecran al unui dispozitiv inteligent într-un interval de o oră din ceea ce constituie ora lor de mers la culcare.

Studii anterioare acestuia au arătat că durata suficientă a somnului și calitatea optimă a acestuia sunt vitale în copilărie, pentru a menține atât dezvoltarea fizică, cât și dezvoltarea mintală. În plus, somnul este un element crucial pentru procesele cognitive, iar lipsa orelor de somn a fost în mod direct asociată cu performanțe slabe la școală.

Rezultatele acestui studiu sunt extrem de importante nu doar pentru părinți, ci și pentru profesori și învățători, spun oamenii de știință. Așa că dacă și tu ești părinte, iar copilul tău petrece prea mult timp cu ochii în ecranul telefonului sau al tabletei, ar trebui să știi că există potențiale probleme asociate cu folosirea dispozitivelor media cu ecran, în preajma orei de culcare. Acest lucru se traduce prin faptul că fiul sau fiica ta are riscul de a avea un somn de o calitate mai slabă și chiar riscul de a dormi prea puține ore.

Sursa