Trezirea micuțului în zilele de lucru e posibilă doar cu ajutorul cricului lui tata sau datorită mamei. Iar duminica, fiind ademenit de desenele animate sau de grădina zoologică, sare imediat din pat, trezind cu strigătele sale toată casa. V-ați confruntat cu așa ceva? V-ați gândit cum să transformați trezitul de dimineață în ceva plăcut atât pentru dumneavoastră, cât și pentru micuțul somnoros? Urmați sfaturile noastre pentru a vă trezi copilul cu gingășie și fără lacrimi și isterie.

Cum să treziți copilul: 10 life-hack-uri pentru părinți

1. Puneți lucrurile de seara în ordine

Dacă copilul este mic, ajutați-l dumneavoastră, dacă nu este conștient – motivați-l spre acțiuni independente: pregătiți-i uniforma, adunați-i manualele, puneți-i rucsacul la un loc vizibil, ca să nu-l căutați dimineața în grabă. Dacă veți pune lucrurile în ordine cu grijă, veți avea o dispoziție bună.

2. Masați-i călcâiele și palmele

În ele se află terminațiile nervoase, iar stimularea lor încarcă cu energie pozitivă organismul. Frecați palmele una de alta, masați fiecare deget, lobul urechii, pișcându-l puțin. Efectuați masajul prin mișcări ușoare și gingașe, îmbrățișându-l și micuțul se va întinde spre dumneavoastră.   

3. Lăsați-l să lenevească în pat

Copiii, se știe, nu se trezesc dintr-o dată – pentru a se trezi completamente au nevoie de 10-15 minute. Lăsați-l, după ce a sunat deșteptătorului și după ce i-ați dat un sărut, să lenevească încă puțin, să se întindă. Aceste minute prețioase sunt suficiente ca să se normalizeze toate procesele, să se  restabilească circulația sangvină, să  funcționeze normal sistemele respirator și cardiovascular.  

4. Aprindeți o lumină puternică

Dar nu dintr-odată și strigând „Scoală-te!”, ci treptat: cu 15 minute până la trezire aprindeți veioza, apoi mai aprindeți și lampa de masă, apoi becul de pe tavan. Adevărul e că dispoziția rea a copilului toamna și iarna este un simptom al faptului că perioada activă  nu coincide cu partea luminată a zilei. Ceea ce denotă  că trebuie să modificați perioada luminată (e mai dificil să modifici perioada luminată a școlarului). Adăugarea treptată a luminii poate imita răsăritul soarelui. Iar luminarea reprimă producerea hormonului responsabil de somn – melatonina și stimulează producerea hormonilor antistres.

Cum să treziți copilul: 10 life-hack-uri pentru părinți

5. Includeți muzică revigorantă

Doar de aceea care v-ar stimula și pe dumneavoastră să dansați. Un astfel de fundal și o gimnastică în pași de dans vor reda dimineții energie. Cel puțin dimineții dumneavoastră. Iar copilul se va trezi, cel mai probabil, ca să oprească acest „zgomot”.

6. Oferiți-i dulce

Terciul, care este ideal pentru dejun, nu este acceptat de toți copiii, de aceea lăsați-l pentru zilele de odihnă, dar în celelalte zile dați-i iaurt, ceai dulce sau fulgi cu lapte. Carbohidrații „rapizi” mobilizează organismul, iar dispoziția va crește imediat. Apropo, ca micuțul să se simtă flămând dimineața, reduceți-i porția de seară. Nu uitați despre vitamine – în special de  sucurile proaspete.  

7. Elaborați un regim matinal

Punct după punct, scrieți pe o foaie acțiunile care trebuie să le întreprindă dimineața: să se spele, să se spele pe dinți, să se pieptene etc. Pentru cei mai mici, desenați regimul și urmați-l cu exactitate, comentând importanța fiecărui pas. 

8. Permiteți-i mici răsfățuri   

De exemplu, un desen animat. Acesta trebuie să fie un premiu pentru îndeplinirea exactă a punctelor din regimul stabilit (vezi mai sus). Când ocupațiile de neîndrăgite (spălatul pe dinți, îmbrăcatul) sunt combinate cu cele plăcute (micul dejun, jocul), îndeplinirea primelor devine mai ușoară. Nu cedați manipulațiilor copiilor și nu schimbați cu locul plăcutul și importantul.  Fiți prompți, astfel regulile își vor pierde sensul.

Cum să treziți copilul: 10 life-hack-uri pentru părinți

9. Încercați să-l  interesați

Dacă sunteți interesați de ceva, vă treziți imediat. De aceea gândiți ceva cu ce ați putea să-l interesați și pe micuț. De exemplu, plângeți că ciupicii au fugit noaptea și propuneți-i să-i caute (ciupicii, desigur, vor trebui ascunși). Dacă veți folosi drept motiv sărbătoarea de Crăciun care se apropie, atunci puteți confecționa un calendar de Crăciun: gândul că în fiecare dimineață va găsi sub ferestruica-imagine o jucărie sau ceva gustos, îl va inspira să se trezească mai devreme.

10. Nu vă supărați

Cu cât copilul este mai lent în mișcări, cu atât mai încet se va pregăti. Dar și cu atât mai sensibil va fi la tonalitatea mamei, care se enervează, se grăbește, ridică vocea. Copilul, involuntar, imită pe cei maturi și își exprimă, drept răspuns, nemulțumirea sa. Străduiți-vă să vă rețineți emoțiile și să aveți o dimineață liniștită.

Sursa