Suntem în plină vară şi temperaturile sunt din ce în ce mai mari. Căutăm tot mai des locurile umbrite şi parcă nici acolo nu ne răcorim îndeajuns. Aerul condiţionat este cea mai simplă metodă de a ne asigura un mediu respirabil. Însă ce putem face atunci când nu avem aer condiţionat sau, din diverse motive, nu putem să apelăm la acesta? Iată câteva trucuri pentru a face faţă caniculei.

mamaplus

1. Ţine aproape o sticlă cu apă rece. Dacă atunci când îşi e frig te poţi încălzi folosind sticle sau recipiente speciale din siloicon cu apă caldă, poţi aplica principiul invers, atunci când îţi e foarte cald. Umple una sau mai multe sticle cu apă, apoi baga-le în congelator pentru câteva ore. Puneţi capacul şi luaţi sticla în pat lângă voi. Astfel veţi avea parte de un somn liniştit pentru că răcorirea ţine cel puţin câteva ore.

2. Îngheţaţi-vă pijamalele. Dacă vă simțiți ca și cum ați putea să vă frângeți un ou pe sâni, aţi putea să puneţi pijamalele pe voi. Însă nu oricum. Puneţi pijamalele într-o pungă sigilată, apoi puneţi-le în congelator pentru 20 de minute. Îmbrăcaţi-le şi dormiţi liniştiţi până dimineaţa. Dacă peste noapte vă confruntaţi din nou cu temperaturile ridiccate, puteţi repeta procedura.

3. Congelaţi lenjeria de pat. Aplicaţi acelaşi principiu ca şi în cazul pijamalelor. Aşezaţi cearşeafurile şi feţele de perne într-o pungă apoi le băgaţi în congelator timp de 20-30 de minute. Aşezate pe pat, acestea vor oferi un confort optim pentru un somn odihnitor pentru că nu vor răci doar locul unde dormiţi ci şi întreaga cameră.

4. Dormiţi cât mai jos. Puteţi dormi pe o pătură subţire din bumbac sau pe un topper, direct pe podea sau, dacă aveţi o casă cu etaj, folosiţi camerele de la parter sau chiar de la subsol dacă acest lucru este posibil.  În cazul în care este prea cald folosiţi haine şi lenjerii răcite.  

5. Dormiţi singur în pat. Somnul alături de persoana iubită este un gest romantic, însă dacă este prea cald putem să ne „separăm” pentru câteva nopţi. Dacă deja este caniculă, un alt corp care emană căldură ne poate aduce disconfort.

6. Folosiţi lenjerii de pat din bumbac. Chiar dacă sunteţi adepţii lenjeriilor din satin, de exemplu, atunci când temperaturile sunt foarte mari, alegeţi cearşeafuri din bumbac. Acestea se răcesc mai uşor şi ajută la menţinerea temperaturii optime, oferind o mai bună ventilaţie a aerului atunci când dormiţi.

7. Opriţi cât mai multe prize posibil. Dacă nu aveţi neapărat nevoie de un aparat electricasnic, scoateţi-l din priză. La fel, stingeţi becurile din încăperile în care nu este nevoie să intraţi.

8. Trageţi perdelele şi draperiile în timpul zilei. Chiar dacă vă place să aveţi lumină naturală în casă, când este foarte cald este recomandat ca perdelele să fie trease. Este bine ca acestea să fie de culoare deschisă, de preferabil albă. De asemenea este indicat ca draperiile să fie dintr-un material care să filtreze razele ultraviolete.

9. Mâncaţi şi faceţi sport cât de devreme puteţi. Este indicat să mâncaţi bine şi să faceţi sport. Însă aceste activităţi este de preferat să aibă loc de dimineaţă, chiar mai devreme faţă de zilele obişnuite. Mişcarea vă va da energie pentru întreaga zi.

10. Faceţi tabără în grădină. Dacă sunteţi iubitori de natură şi aveţi grădină, puteţi să vă instalaţi un hamac la umbră sau chiar un cort. Puteţi petrece ore întregi în curte, însă aveţi în vedere să vă protejaţi de soare. Cei mai curajoşi pot chiar şi dormi în grădină.

11. Scade temperatura corpului cu duşuri reci. Duşurile călduţe sau chiar cu apă rece sunt recomandate pe timp de vară pentru a scădea temperatura corpului. Nu vă ştergeţi cu prosopul pentru că apa se va usca pe piele şi va menţine senzaţia de răcorire pentru vreme îndelungată.

12. Renunţaţi la alcool. Chiar şi berea rece cu alcool este periculoasă pe timp de caniculă . Alcoolul dilată vasele de sânge. Şi cafeaua este periculoasă pentru că poate creşte tensiunea arterială.

13. Acoperiţi geamurile cu folie de aluminiu. De altfel, chiar pompierii ne recomandă să montâm temporar între fereastră şi perdele, o folie de aluminiu care reflectă lumina. 

Orice metodă aţi folosi, nu uitaţi să vă hidrataţi şi să nu staţi în soarele în intervalul 11.00-17.00. Dacă acasă nu beneficiaţi de aer condiţionat sau un ventilator, o alternativă buna este să va petreceţi mijlocul zilei în marile centre comericiale unde temperatura este suportabilă.

Sursa