Nimănui nu i-ar plăcea să fie toată ziua cicălit de părinți. Dar acest lucru are și el rolul său. Un studiu britanic arată că mamele cicălitoare au fete mai descurcărețe, mai deștepte și cu mai mult succes în viață.

Adolescentele care sunt controlate și îndrumate pas cu pas de mamele lor devin tinere de succes, arată studiul realizat la Universitatea din Essex. Se pare că merită să îți cicălești copiii, să îi critici ca să îi ambiționezi, să le dai mereu sfaturi, să stai cu ochii pe ei și să nu îi lași să abandoneze școala.

Studiul de la Universitatea britanică a adunat 15.000 de adolescente, între 13 și 14 ani, și a durat timp de șase ani. Tinerele care au avut în familie unul dintre părinți, de obicei mama, suficient de ambițios să le îndrume la școală, să își facă mereu temele, să fie responsabile și bine educate, au avut mai multe șanse să intre la colegiu și să aleagă mai târziu o carieră cu venituri bune.

O altă concluzie bună a studiului a fost aceea că tinerele ținute din scurt au prezentat un risc scăzut de a rămâne însărcinate în adolescență, o problemă cu care societatea din Marea Britanie se confruntă și azi.

Copiii ascultă chiar și atunci când nu ascultă!

Autorii studiului spun că cel mai important lucru pe care îl dezvăluie studiul lor nu este legat de mamele cicălitoare, ci de faptul că adolescenții ascultă de părinți, chiar dacă lasă impresia că nici nu îi aud. Influența părinților este mult mai puternică în această etapă a vieții lor decât se credea.

Erika Rascon Ramirez, profesoara care a condus studiul, susține că părinții îi influențează pe copii chiar și atunci când ei au impresia că au luat singuri niște decizii. Principiile și regulile de bază pe care părinții le folosesc în educarea tinerilor se transformă într-o bază solidă, pe care se construiesc mai târziu dorințele și ambițiile copiilor.

Mamele cicălitoare au succes!

Chiar dacă adolescentele nu suportă să primească mereu sfaturi, mamele cicălitoare le ajută de fapt să fie mai responsabile cu viitorul lor, să își definească mai bine prioritățile și să recunoască oportunitățile atunci când apar.

Chiar dacă tinerele au o atitudine sfidătoare sau indiferentă, sfaturile primite de la părinți vor da roade bune mai târziu. Nu de puține ori, vocea părinților se aude în situațiile critice și tinerii știu ce au de făcut.

Important este ca părinții să nu le spună niciodată „Vezi, ți-am spus eu!”, când greșesc, ci să îi ajute să își recunoască greșelile și să depășească momentul critic, susțin profesorii care au participat la studiu. Încurajările și cicăleala „pozitivă” sunt o metodă bună să crească tineri de succes!

Sursa