Psihologii atenționează asupra unor demersuri ale părinților, care pot alimenta ura copiilor față de ei.

mamaplus

Invadarea vieții copiilor

Psihoterapeuții avertizează asupra următorului aspect: principalul motiv pentru care copiii deveniți adulți se plâng de părinții lor este că aceștia nu au limite când vine vorba despre invadarea intimității lor. Ceea ce se recomandă este renunțarea la „statutul de părinte elicopter", care vrea să știe tot ce face copilul său și încercarea de a accepta că și copilul este o persoană matură, care trebuie să se confrunte cu diferite situații.

Prea multe critici

O cauză pentru care copiii pot ajunge să se îndepărteze de părinți este că aceștia îi critică excesiv, afirmă psihologii. Mai constructiv pentru o relație sănătoasă părinte-copil va fi să se recurgă la critici care să fie constructive, spuse în momente inspirate.

Copiilor nu le place să li se urmărească orice mișcare

Pe măsură ce copiii cresc și devin tot mai independenți, este firesc să nu se mai simtă deloc în largul lor când părinții vor să știe absolut tot ce fac. Sfatul psihologilor este ca părinții să reușească să mențină echilibrul între dorința de a ști despre copiii lor și impulsul de a-i controla prea mult. Un alt aspect la care părinții ar trebui să aibă grijă, menționează aceștia, este să nu inducă sentimente de vinovăție copiilor din acest punct de vedere, întrucât treptat se poate ajunge la resentimente.

Să li se ascundă anumite lucruri copiilor, din dorința de a-i proteja

În special când îmbătrânesc, unii părinți au tendința de a nu le spune totul copiilor, crezând că așa îi vor proteja, explică psihologii. Dimpotrivă, spun aceștia, nu este o metodă bună pentru menținerea unei relații bune între părinți și copii. Părinții ar trebui să se străduiască să fie sinceri și să le dezvăluie copiilor când au o problemă, astfel încât aceasta să nu se agraveze și să se ajungă în situația nedorită: copiii să ajungă într-adevăr în dificultate.

Copiii nu se simt ascultați așa cum ar dori

Un părinte poate să fie dornic să-și asculte copilul, dar sunt unele situații când, fără să vrea, nu își dă seama și nu îl lasă pe acesta să vorbească, spun psihologii. Ideal este ca un copil să se simtă ascultat în liniște, să observe disponibilitatea părintelui și să știe că se poate baza pe el.

Oferirea de sfaturi neavizate

Un alt motiv pentru care copiii pot ajunge să-și urască părinții este pentru că primesc de la aceștia prea multe sfaturi neavizate. Pentru o relație bună între părinte și copil, psihologii îndeamnă la moderație în privința sfaturilor, mizându-se doar pe acelea în domenii în care părintele are într-adevăr competență.

Darurile făcute condiționat

Un alt motiv pentru care copiii pot ajunge să-și urască părinții este că aceștia le fac daruri având în spate o intenție, un interes, ei dându-și în final seama de acest lucru. 
Specialiștii sunt de părere că darurile sincere, necondiționate, sunt cele care pot menține o relație bună între părinți și copii.

Insistența ca anumite evenimente să fie celebrate exact la anumite date

Un alt avertisment al psihologilor se leagă de insistența părinților ca anumite evenimente de familie să fie sărbătorite strict la o anumită dată, fără a ține cont de programul copiilor. O atitudine de acest tip dăunează relației părinte-copil, precizează aceștia, putând duce la resentimente, la sentimente de vinovăție.

Trimiterea excesivă a email-urilor

Poate fi un demers care să-i deranjeze pe copii, mai ales dacă sunt de obicei foarte ocupați. Cu atât mai mult va fi o greșeală ca un părinte să-și sune în mod constant copilul și să-i spună „Vezi că ți-am trimis un email", consideră psihologii.

Sursa