Majoritatea părinților sunt mereu conștienți de faptul că siguranța copiilor este primordială, dar totuși sunt cazuri în care din neatenție, copiii ajung pe mâna unor străini sau dispar fără urmă. Pentru că a preveni este întotdeauna varianta cea optimă, am pregătit câteva recomandări pentru părinți, pe care aceștia ar trebui să le respecte fără ezitare.

mamaplus

Foarte important este ca părinții să-și învețe copilul să nu asculte de străini, să nu plece cu aceștia indiferent de motiv. El trebuie să ceară voie întotdeauna de la părinți când pleacă undeva, mai ales când vine vorba de persoane pe care nu le cunoaște. De asemenea, copilul trebuie să-și anunțe părinții chiar și atunci când un prieten de familie sau o cunoștință se oferă să-l ducă acasă cu mașina.

Dacă un copil este așteptat la școală și nu apare în 30-60 de minute, atunci părinții pot începe să-l caute. Trebuie să sune la toate rudele și cunoștințele, la colegii de clasă, la părinții acestora, etc. Important este să fie găsit copilul, nu contează câte persoane trebuie întrebate sau deranjate.

Atunci când copilul lipsește deja de multe ore, sunați la 112, pentru a da o declarație despre dispariția copilului. În niciun caz nu așteptați 2-3 zile pentru a suna la Poliție, pentru că poate fi prea târziu. Poliția trebuie să-și facă datoria.

Părinții trebuie să-și învețe copilul: 

  • Să sune ori de câte ori întârzie
  • Să anunțe când ajunge sau când pleacă de la o locație
  • Să-i anunțe când pleacă undeva cu colegii de clasă, sau cu prietenii și nu vine direct acasă.

El trebuie să înțeleagă că nu este controlat, pur și simplu acesta este un mod prin care cei apropiați vor ști unde se află în orice moment, pentru a nu se îngrijora.

Copilul este bine să folosească o brățară, un smartwatch sau un telefon cu GPS. În acest fel, părinții vor vedea pe telefonul mobil locul unde se află copilul în fiecare moment. Instalarea unor programe pe telefon și conectarea la Internet, ajută în depistarea locației unde se află copilul.

Copilul trebuie să știe că rețelele sociale nu sunt un loc unde el trebuie să posteze multe fotografii și să scrie tot ceea ce face. El nu trebuie să anunțe lumea unde se află, sau în ce loc pleacă – cinema, parc, eveniment, concert, mall, etc. Asta nu înseamnă să i se interzică accesul la rețelele de socializare, pentru că s-ar putea așa să-l determine să-și facă un profil fals și astfel să nu mai afle nimic despre ceea ce face.

Și încă ceva: Nu-i da copilului haine, ghiozdane, șepci sau alte lucruri, pe care să fie și numele acestuia, pentru că astfel străinii vor ști cum îl cheamă și îl vor aborda cu ușurință. Copiii au tendința de a avea încredere în persoanele care le cunosc numele. 

Sursa