De-a lungul timpului, s-au vehiculat o serie de mituri și controverse despre stângaci, mai exact despre persoanele care își folosesc mâna stângă atunci când scriu sau efectuează activități motrice fine. Motivele pentru care unii oameni se nasc stângaci nu au fost evidențiate exact de către cercetători. 

mamaplus.md

Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute despre persoanele stângace:

Stângacii aud discursurile diferit
Persoanele stângace pot auzi mai ușor schimbările rapide de intonație și silabe în timpul unui discurs, comparativ cu persoanele dreptace. Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Georgetown, emisfera stângă și emisfera dreaptă a creierului se specializează în diverse tipuri de sunete. Emisfera stângă, care controlează mâna dreaptă, preferă sunetele rapide cu consoane. Emisfera dreaptă, cea care controlează mâna stângă, percepe mai rapid sunetele care se schimbă mai lent, precum silabele și intonația.

Stângacii erau în minoritate și în Neandertal
Încă de acum 500.000 de ani, oamenii dreptaci erau majoritari. Cercetătorii Universității din Kansas au descoperit mâna dominantă a celor mai mulți oameni preistorici, studiindu-le dentiția. Se pare că neandertalienii țineau o parte din carnea vânatului cu o mână și o parte în cavitatea bucală. Astfel, dinții cei mai uzati au fost un indiciu relevant în evaluarea fosilelor și stabilirea numărului de dreptaci și stângaci din acea eră.

Stângacii sunt mai predispuși psihozelor
Statisticile medicale arată că, în rândul populației diagnosticate cu tulburări psihice, stângacii sunt mai răspândiți. Studiile efectuate în acest sens spun că persoanele care suferă psihoze sunt cu 20% mai susceptibili să fie stângace.

Stângacii sunt artiști mai talentați
Potrivit unei cercetări publicate în Jurnalul American de Psihologie, există dovezi concrete că persoanele care își folosesc predominant mâna stângă, sunt mai creativi, au un talent artistic superior și o gândire divergentă mai bună (metodă de generare a ideilor care explorează numeroase posibilități). Alte studii arată că stângacii tind să fie mai des atrași de o carieră în artă, muzică, sport și tehnologia informației, decât dreptacii.

Stângacii pot obține performanțe mai bune în sport
Mai exact, stângacii pot fi avantajați în sporturile care presupun așezarea oponenților față în față, precum tenisul, boxul sau baseball-ul. Cel putțin aceasta este teoria expusă de autorul Rik Smits, în cartea sa intitulată „The Puzzle of Left-Handedness” (n.r. Puzzle-ul stângacilor). Smits susține că sportivii care își folosesc dominant mâna stângă au mai multe șanse de a exersa cu un adversar dreptaci, decât vice versa (de vreme ce populația majoritară este dreptace).

Stângacii se înspăimântă mai ușor
O cercetare prezentată de Societatea Britanică de Psihologie arată că persoanele stângace tind să fie mai afectate de frică, decât cele dreptace. Experimentul a fost efectuat pe un eșantion de adulți stângaci și dreptaci. Aceștia au vizionat un scurtmetraj de 8 minute din „Tăcerea Mieilor”. Ulterior, au fost rugați să își amintească anumite secvențe din filmare. Stângacii au fost cei care au arătat cele mai multe semne ale tulburării de stres post-traumatic.

Stângacii sunt mai predispuși emoțiilor negative
Un studiu restrâns, publicat în Jurnalul Bolilor Nervoase și Mintale, susține că stângacii sunt mai predispuși să experimenteze emoții negative, comparativ cu persoanele care își folosesc dominant mâna dreaptă. Aceeași cercetare spune că stângacii au nevoie de mai mult timp pentru a-și interpreta propriile emoții.

Stângacii suferă mai des de complexe de inferioritate
Atunci când cercetătorii Universității Abertay din Scoția au dat o serie de teste de personalitate unui eșantion format din 46 de stângaci și 66 de dreptaci, concluziile trase de psihologi sunt următoarele: persoanele stângace sunt mai puțin rezistente la critică, mai inhibate, mai timide, mai ușor de stânjenit și mai complexate, decât dreptacii.

Sursa