„Școală pentru părinți” – Ce prostie mai e și asta? Abilitățile de părinte sunt înnăscute! E suficient să naști copilul și toate îți vin natural, înveți instinctiv tot ce îți trebuie să știi: cum să alimentezi copilul, cum să-i faci igiena, cum să-l educi etc. Dacă ești o persoană cu astfel de gândire, atunci acest articol nu este pentru tine!

mamaplus

Ce este EDUCAȚIA PARENTALĂ? Ajută părinții să dezvolte abilități pentru a crește copii fericiți și sănătoși, care la rîndul lor vor fi responsabili, empatici și cooperanți cu părinții săi.

Educația parentală are o istorie de zeci de ani în țările dezvoltate și au putut deja fi resimțite efectele acesteia asupra copiilor:

  • Manifestă comportamente pozitive;
  • Se opun mai puțin părinților;
  • Sunt mai responsabili;
  • Înțeleg consecințele comportamentelor sale;
  • Știu să stabilească scopuri și să le urmeze.
  • Etc.

Era digitală ne forțează să trecem la un format nou de învățare. Corespunzător și educația parentală nu se mai face în familiile biologice (de la părinți și bunei) sau extinse (mătuși, verișoare), dar tot mai mult din resurse online. Resursele disponibile online sunt de o varietate imensă și uneori este dificil de distins între informația valoroasă și cea menită doar să te uimească. Articolele și literatura de specialitate rareori vor fi gratuite, iar profesioniștii care le produc pot să vă ofere acces gratuit numai pentru o perioadă scurtă de timp și de cele mai dese ori în scopuri promoționale. Chiar dacă este contra cost, educația online este mai ieftină decît în sălile de curs și prezintă o serie de beneficii pe care sălile de curs nu le pot oferi:

  • Se adaptează stilului tău de învățare: poți accesa conținutul în ziua, ora și în tempoul care ții comod;
  • Poți impune profesorul să repete de cîte ori dorești tu (play, stop, rewind, forward);
  • Conținutul se actualizează periodic și nu ești impus să cumperi „cartea actualizată”;
  • Ai acces rapid și din orice loc vrei;
  • Materialul este prezentat mai consistent și întro perioadă mai scurtă de timp.

Aceste avantaje, suprapuse avantajelor educației parentale menționate mai sus, transformă platformele online specializate (ex: edu-api.net) în resurse unice și indispensabile părinților ce vor să trăiască în „pace” cu copiii săi. Pe astfel de platforme, informația este prezentată și structurată în așa fel ca să-ți ofere răspunsurile pe care le cauți fără a pierde mult timp și a depune efort exagerat de mult. Temele abordate reies din întrebările adresate cel mai frecvent de părinții ce întîmpină dificultăți și soluțiile propuse se bazează pe experiența profesioniștilor implicați.

Da, să fii părinte este o profesie ce se exercită 24/24, fără concedii și zile de odihnă. Uneori, părinții obosesc și nu mai știu cum să facă față solicitărilor continue ale copiilor. Însă, dacă părinții aplică metode și tehnici adecvate pentru educarea copiilor, atunci „munca de părinte” devine mult mai ușoară și recompensele sunt mult mai plăcute. Copiii vor înceta să plîngă fără motiv și de la orice nimic, vor înțelege din prima ce li se spune, vor fi responsabili pentru lucrurile personale, vor avea mai puține conflicte la școală ... și în final, vor fi copiii minunați pe care ni-i dorim.

Mihai Nani, Magistru în Studii ale Copilăriei, Sociolog Academia Părinților de Invidiat

mamaplus