Orice naș de botez, ca și de nuntă, trebuie să fie un bun creștin ortodox, să fie om de biserică, cu viață duhovnicească exemplară și să fie cununat. Nașul este părintele sufletesc al celui nou botezat. Prin botez el devine povățuitor spre Hristos al finului său, având o mare datorie față de acesta. Ai „primit” responsabilitatea de naș? Ce obligații ai? Ce trebuie să cumperi? Ce trebuie să facă nașa? Care este rolul nașului după botez? Află răspunsurile la aceste întrebări!

Ce trebuie să facă nașa la biserică?

  • Să cumpere lumânarea pentru copil, cu fundă albastră pentru băiat, roz sau roșie pentru fată, sau albă pentru fată sau baiat.
  • Pentru a primi copilul la botez, după ce preotul îl bagă în cristelnița cu apă sfințită, nașa trebuie să aibă o bucată mare de pânză albă, necusută sau brodată numită „Crâșma” (crâșma simbolizează curățirea sufletului pruncului celui nou botezat) și o beteală/fașă de legat copilul, care nu trebuie să fie nici prea scurtă „se mărită/însoară repede”, dar nici prea lungă „se mărită/însoară târziu”.
  • În biserică nașa pune în piept, la cei care asistă, cruciulițe legate cu fundițe de aceeași culoare ca funda de la lumânare. Servește uneori ea sau mama copilului bomboane dulci sau prăjituri (după botez).
  • Nașii trebuie să-i cumpere copilului un trusou complet de îmbrăcat (scutece, hăinuțe, căciuliță, botoșei, o plăpumioară, încălțăminte etc., nu uitați de șervețele umede, pentru orice eventualitate), iar restul: cărucior, leagăn etc., rămâne la înțelegerea cu părinții.
  • Pentru preot, nașii trebuie să aibă cumpărat un prosop nou și un săpun (ambele albe), cu care acesta se spală și șterge înainte de a scălda copilul în cristelniță.
  • Nașii plătesc slujba la biserică și acasă, la petrecerea de botez fac un dar în bani sau în obiecte copilului.
  • Nașii aduc vin și ulei la biserică.
  • Nașa e bine să cumpere o iconiță care va fi sfințită de preot.
  • Nașa îi ia cercei fetei sau lănțișor băiatului.


Ce trebuie să facă nașa la băiță a doua zi?

  • Nașa trebuie să aibă următoarele: prosop, ulei pentru bebeluș și șampon, costumaș, păturică, pernuță, jucărioare, scutece. După ce-l spală trebuie să-l strige pe nume. După botez și până îl spală nașa, nimeni nu are voie să pupe copilul (se spune că „îi ia mirul”) sau să-l strige pe nume.
  • Îl va unge cu mir (uleiul sfințit de la botez) peste tot, adică pe la încheieturi, călcâie și pe tot corpul; se zice că dacă îl unge bine nașa, copilul va avea o piele catifelată ca mătasea.
  • La băiță trebuie să fie lumânarea de botez aprinsă - în cadiță se pune fașa, iar după ce termină, apa se aruncă la un copac și fașa se pune la uscat la oglindă.
  • Îi descântă copilului înainte de a-l băga în baie cu crenguță de busuioc: pe la ochi „să vadă lucruri bune și frumoase”, pe la urechi „să audă numai învățăminte și să ia aminte la ele”, pe la gură „să vorbească cuvinte înțelepte și să știe a respecta pe cei din jur”, pe la mânuțe „să fie harnic și priceput”, pe piept „să fie iubitor și cu suflet mare”, pe cap „să fie deștept și luminat”, pe picioare „să îl ducă acolo unde trebuie și să îl aducă mereu acasă, lângă cei dragi”.


Ce trebuie să facă nașii la tăierea motului/ruperea turtei?

La vârsta de un an a micuțului urmează tăierea motului la băieți sau ruperea turtei la fete. Tradiția nu se practică în multe zone, dar este cam așa: până la 1 an părul copilului nu se taie. De abia atunci, vin nașii cu cadouri și îmbracă micuțul în haine noi. El este apoi așezat pe un scăunel, se leagă o șuviță de păr cu o fundă și nașii taie părul. La fetițe se rupe o turtă deasupra capului, apoi se taie șuvița. După tăierea motului, în fața copilului se așază o tavă cu diverse obiecte, din care el va alege 3. Aceste obiecte, după obicei, se spune că prevestesc viitorul micuțului.

Care este rolul nașilor în viața copilului?

Ei sunt acum părinții lui spirituali și au datoria de a-l învăța prima rugăciune, de a-i vorbi copilului despre Dumnezeu și de a-i veghea bunăstarea. Este important ca legătura dintre nași și fini să fie una strânsă, nașii trebuie să își viziteze finii și să le ofere, pe lângă dragoste și grijă necondiționată, dacă au posibilitatea, lucruri pe care părinții nu i le pot oferi. Cu toate acestea, nașii trebuie să participe la evenimentele importante din viața copilului și să îl asigure pe acesta că va avea mereu un sprijin din partea lor.

Sursa