Ca în fiecare an, odată cu venirea toamnei, când soarele se mai domolește și căldura de peste zi devine mai suportabilă, începe școala, pentru unii copii pentru prima dată, pentru alții, un alt an de studii. Emoțiile însă, și bucuria unui alt început sunt aceleași pentru copii, părinți și bunici.

mamaplus

Pentru copiii care au mers la grădiniță, adaptarea la școală va fi mult mai ușoară și fără prea multe probleme. Intervin însă și alte responsabilități care sunt, exclusive, ale părinților.

Copilul trebuie obișnuit să se trezească dimineața

Asta presupune ca seara să existe o oră fixă de culcare care să fie respectată cu sfințenie. Pentru ca la școală să fie odihnit, receptiv, capabil să se descurce, copilul are nevoie de cel puțin nouă ore de somn pe noapte și o oră după ce se întoarce de la școală.

Pregătește-i zilnic un pachețel pentru la școală și nu uita de sticluța cu apă, limonadă sau ceai

Nu-i pune în ghiozdan alimente puternic aromate, cum este salamul. Pune-i și un fruct, dar nu portocală, un măr este cel mai indicat, și explică-i de ce trebuie să-l mănânce. Nu-l învăța pe copil cu bani chiar dacă în interiorul școlii există un chioșc. Explică-i că produsele de acolo nu sunt proaspete ca mâncarea din pachețel. Spune-i de ce băuturile răcoritoare de la chioșcul școlii nu sunt sănătoase și că mult mai bun este ceaiul sau limonada din sticluță. Copilul va înțelege dacă-i spui de mai multe ori, de fiecare dată argumentat. Acest lucru ar trebui să-l facă și doamna învățătoare.

Explică-i copilului de ce trebuie să fie atent în clasă la explicațiile doamnei învățătoare

Dragostea pentru carte, pentru învățătură, se clădește încet, cu foarte multă răbdare și dragoste. De aceea, de fiecare dată vorbește-i copilului cu calm și multă răbdare, cu cuvinte simple și propoziții scurte și spune-i ce așteptări ai de la el, deoarece știi că poate, că este capabil. Nu uita să-l încurajezi de fiecare dată, chiar și când greșește și trebuie s-o ia de la început.

Mai presus de toate însă, învață-ți copilul să fie politicos cu toată lumea în mijlocul căreia începe o nouă etapa din viața lui. Învață-l să-și respecte colegii, să salute, să aibă un comportament civilizat și un vocabular ales. Învață-l, prin exemple proprii, să fie corect, cinstit și să nu mintă. Iar tu, ca părinte, învață să-ți evaluezi obiectiv copilul, nu te iluziona pentru că s-ar putea, ca mai târziu, să fii dezamăgit.

Sursa