Stresul la locul de muncă, recunoscut oficial ca boală

Stresul la locul de muncă, recunoscut oficial ca boală

Ultima reuniune a OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) a adus noutăţi importante în ceea ce priveşte sindromul „burnout”, un concept asociat cu stresul şi epuizarea angajaţilor la locul de muncă.

La perioade regulate de timp, experţii din domeniul sănătăţii analizează şi aduc modificări la clasificarea internaţională a maladiilor. Printre cele peste 55.000 de tulburări medicale sau cauze de deces, documentul include în premieră şi această afecţiune profesională care face din ce în ce mai multe victime în întreaga lume.

În definiţia dată de oficialii OMS, „burnout”-ul e asociat cu trei simptome de bază, „sentimentul de epuizare”, „cinismul, izolarea sau negativismul în legătură cu job-ul” şi „eficienţa redusă în muncă”. De asemenea, se precizează că această boală a viitorului trebuie analizată exclusiv în ceea ce priveşte activitatea profesională, fără a fi legată de celelalte aspecte ale vieţii.

Deşi studiile asupra efectelor negative produse de situaţiile stresante la locul de muncă au început încă din anii '70, „burnout”-ul va fi recunoscut oficial ca boală începând de la 1 ianuarie 2022, atunci când va intra în vigoarea clasificarea stabilită cu ocazia conferinţei OMS de la Geneva. 

Pentru a învinge sindromul de „arsură” (traducerea termenului de burnout), diagnosticarea şi monitorizarea vor trebui făcute de medici competenţi care vor oferi un plan de sprijin multidisciplinar, în special prin tratamente de ordin psihologic şi psihiatric.

Sursa