Felicitări, ești însărcinată! De acum încolo viața ta va fi o serie neîncetată de decizii. Când trebuie să alegi numele perfect pentru bebelușul tău ai putea să simți că te afli într-o misiune imposibilă. Vorbim de numele pe care îl vei repeta la infinit pe parcursul vieții tale, de acum înainte. Numele pe care îl vei urmări cu privirea pe listele afișate la examene, numele pe care îl vei scrie pe multe torturi aniversare, numele pe care îl vei da medicului de fiecare dată când vei avea nevoie de o rețetă, pe care îl vei auzi rostit la festivități de premiere, la recitaluri și spectacole de sfârșit de an.

mamaplus

Cum să alegi numele pe care copilul tău îl va purta pentru totdeauna, cel care va crea prime impresii prietenilor săi, iubiților săi, colegilor, angajatorilor?

1. Fă-ți temele

Dacă ești hotărâtă să nu îți botezi copilul cu unul dintre acele prenume trendy (mult prea des folosite în ultima vreme), atunci trebuie să faci puțină muncă de cercetare. Inspiră-te din bazele de date cu nume pentru copii, disponibile online, întreabă mămici pe care le cunoști, sau și mai bine, întreabă profesori de școală generală care sunt numele cele mai des întâlnite.

2. Nu ține cont de părerea celorlalți

Sigur, trebuie să iei în considerare părerea partenerului tău, pentru că și el este părinte alături de tine, însă în afară de el, nu ține cont de părerea nimănui. Nu trebuie să te gândești la ce vor spune prietenii tăi, sau bunicii copilului, sau casiera de la supermarket: dacă îți place un nume, folosește-l. Cu toții se vor obișnui cu numele ales de tine și îți vor iubi copilul indiferent de cum îl botezi.

3. Nu ignora niciun prenume

Dacă îți place un anumit prenume, dar nu îl poți rosti fără să îți amintești de colegul de la grădiniță căruia îi curgea în permanență nasul, nu înseamnă că nu îl poți folosi pentru copilul tău; imediat ce îți vei vedea prichindelul pentru prima dată, vei uita orice ale conexiuni negative cu numele în cauză.

3. Gândește-te la porecle

Pune-te în locul micuțului terorist de la școală și gândește-te la orice poreclă pe care ar să o stârnească numele bebelușului tau. Gândește-te la prescurtări ale numelui pe care ți-l dorești și dacă ți se par acceptabile sau nu, atunci când iei decizia finală.

4. Verifică cum sună

Rostește alăturat prenumele și numele de familie și vezi cum sună. Este prea lung? Ți se împleticește limba? Fii atentă și la inițiale. Dacă te gândești la un prenume care se scrie într-un anumit fel însă tu vrei să fie pronunțat altfel, scrie numele pe un bilețel și roagă-ți familia să îl pronunțe. Dacă majoritatea greșesc, poate că ar trebui sa alegi un alt nume, unul pe care copilul tău să nu fie nevoit să îl corecteze de fiecare dată când este rostit de cineva.

5. Ține cont că bebelușul tău va crește

Uneori, cele mai adorabile prenume pentru un bebeluș nu se potrivesc atunci micuțul în cauză crește. Fifi sau Trixi sună bine dacă cea mică are 1 an, dar dacă atunci când va crește mare este CEO-ul unei multinaționale…

6. Onorează-i pe cei dragi

Ok, poate că nu vrei neapărat să îți botezi copilul după numele soacrei (deși este o tradiție în unele țări), dar și dacă vrei să faci asta, poți să optezi pentru două prenume, dintre care unul să onoreze o ființă dragă.

Nu te grăbi atunci când alegi numele copilului tău; ai la dispoziție nouă luni să decizi și nimeni nu te va blama dacă hotărăști să aștepți până când îți vei ține bebelușul în brațe înainte de a lua decizia finală.

Sursa