Orice viitoare mămică așteaptă cu nerăbdare să afle data nașterii odorașului său. Pentru ca sarcina să decurgă fără probleme și surprize neplăcute, trebuie să ştim sau să calculăm termenul de sarcină. Vă prezentăm în continuare câteva metode:

Calculăm împreună termenul sarcinii!

✔ După data ovulaţiei, numită şi data concepţiei. Această metodă este cea mai exactă şi presupune măsurarea  zilnică a temperaturii rectale (în rect). Astfel, în ziua ovulaţiei, temperatura se ridică cu aproximativ jumătate de grad, în stare obişnuită aceasta fiind de 37 grade. Nu se recomandă calcularea datei după data actului sexual, pentru că ea nu întotdeauna coincide cu data concepţiei. Spermatozoizii care au ajuns în trompele uterine pot supravieţui acolo şi până la 7 zile, iar dacă în această perioadă are loc ovulaţia, se produce şi concepția.

✔ Următoarea metodă porneşte de la data ultimei menstruaţii. Femeile care ţin un calendar trebuie să ştie că ovulaţia are loc aproximativ între zilele 12 şi 16 ale ciclului. Un astfel de calcul îl pot face femeile care au un ciclu regulat de 28 de zile. În acest caz, la data primei zile a ultimei menstruaţii trebuie să adăugaţi 280 de zile şi veţi obţine data aproximativă a naşterii. Trebuie să menţionăm, totuşi, că această metodă poate avea o eroare de vreo 2 săptămâni.

✔ Cea mai simplă metodă este ultrasonografia, care permite stabilirea termenului de sarcină chiar din primele săptămâni. Până la 6-7 săptămâni de sarcină fătul se dezvoltă la toate viitoarele mămici la fel, de aceea până la 6-7 săptămâni medicul poate stabili cu exactitate termenul. Ulterior fătul se dezvoltă individual.

Calculăm împreună termenul sarcinii!

✔ După nivelul substanţei numite gonadotropina corionică umană în sângele viitoarei mămici. Cu cât mai mare este termenul sarcinii, cu atât mai înalt este nivelul acesteia. Astfel, la 8 săptămâni el va fi în limitele de 70000 mUI/ml. O variaţie de câteva unităţi este permisă, dar dacă nivelul nu corespunde deloc, putem vorbi despre sarcină extrauterină, pierderea fătului sau dezvoltarea lui incorectă.

✔ În timpul fiecărei vizite, medicul trebuie să măsoare fătul, după dimensiunile uterului. La aplicarea acestei metode trebuie să ştim că uterul îşi schimbă poziţia în diverse termene de sarcină, de exemplu la 3 luni de sarcină uterul are dimensiunile capului unui nou-născut.

✔ Fiecare mamă începe să simtă mişcările copilaşului la termenul de 18-20 de săptămâni. Dacă este primul copil, femeia va simţi mişcările în săptămâna a 20-a. Dacă nu este prima sarcină, ea poate simţi mişcările cu două săptămâni mai devreme, de aceea data naşterii poate fi calculată cu o eroare de aproximativ două săptămâni. Dacă micuţul a început să se mişte, adăugaţi alte 20-22 de săptămâni şi aflaţi data presupusă a naşterii. Trebuie să menţionăm că această metodă nu este prea exactă, pentru că dezvoltarea fătului decurge în fiecare caz individual.

Calculăm împreună termenul sarcinii!

Sursa