Această întrebare este actuală tuturor mamelor. Doar că cele cu experienţă ştiu cum decurge totul. Medicii numesc prevestitorii naşterii, simtome fizice şi emoţionale ale femeii, la fîrşitul sarcinii. Aceşti prevestitori sunt individuali fiecărei femei.

Cum se începe naşterea?

Prevestitorii naşterii grăbite

Starea psihică şi cea psihologică a femeii înainte de naştere este plină de nelinişte, iar acest lucru e ceva firesc. Cele mai tulburate femei, pot veni la urgenţă acuzînd contracţii, chiar de cîteva ori spre sfîrşitul sarcinii (contracţiile Braxton-Hicks), chiar dacă naşterea încă nu a survenit. Aceste sunt aşa-zisele contracţii false sau contracţii neregulate, întîmplătoare.

De adevăratele contracţii ele se deosebesc prin aceea că sunt neregulate şi nedureroase. Pot apărea în fiecare zi sau de cîteva ori pe săptămînă. Ve-ţi simţi doar o încordare a muşchilor abdominali, un sentiment că uterul s-a încordat şi se strînge. În unele cazuri, desele şi dureroasele contracţii trebuie să fie tratate în spital, întrucît acestea provoacă un somn neliniştit, incomplet şi hărţuiesc viitoarea mamă.

Un alt vestitor al naşterii sunt durerile, care se lasă spre abdomen sau pelvis (asemeni durerilor menstruale). După aceste dureri, înainte, se determina sexul copilului: dacă durerea e mai profundă în zona coccisului  - va fi fată, dar dacă durerea e profundă în zona labiilor şi clitorisului – băiat. Durerile ar putea apărea şi în zona osului sacral, şolduri şi piept.

Pentru a face faţă durerilor, se recomandă să faceţi terapii prin masaj, bazin şi exerciţii pentru coloana vertebrală (pisica). În unele cazuuri la unele femei, cu puţin timp înainte de naştere, din sîni începe să le curgă un lichid transparent-albui, aceşti sîni se pregătesc pentru alăptare şi deja produc colostru.

Un alt vestitor al naşterii – scurgerea sau ruperea apei. În acest caz este necesar să vă adresaţi medicului în regim de urgenţă. Ruperea apei înainte de a începe travaliul atrage necesitatea de a simula naşterea. Deseori, ruperea apei este confundată cu expulzarea dopului gelatinos – care la fel reprezintă un mod de a prevesti naşterea. Dopul gelatinos reprezintă o izolare, uneori cu şuviţe de sînge, care survine atunci cînd are loc deschiderea colului uterin. Aceast lucru poate avea loc cu o săptămînă sau cu o zi pînă la naştere.

Încă un lucru care vesteşte clipa naşterii – lăsarea burţii. Acest lucru se întîmplă atunci cînd capul copilului presează pelvisul pentru a ieşi. Femeii îi este mai uşor să respire (diafragma are mai mult spaţiu), dar urinarea devine mai frecventă (capul copilului presează vezica urinară).

Vestitorii psihologici ai naşterii sunt consideraţi a fi „sindromul cuibului” – atunci cînd femeia tinde să aranjeze totul cît mai bine, să facă curăţenie, să cumpere tot ce e necesar copilului. Acum aţi primit o pauză, aşa că beneficiaţi de aceste zile: dormiţi, faceţi plimbări în aer liber, întîlniţi-vă cu prietenii, mergeţi la cinema. Încurajaţi-vă că totul va fi bine.

Naşterea înainte de termen

După cum ştim, sarcina normală durează 40 săptămîni. Naşterea prematură, sau înainte de termen, este considerată cea care survine la 37 săptămîni. Pe lîngă motivele medicale, mai figurează un şir de factori asupra naşterii premature:

· Stresul;
· Nivelul social scăzut;
· Munca fizică grea;
· Alimentaţia necorespunzătoare;
· Vîrsta (prea tineri sau prea în vîrstă).

Semne ale naşterii premature – dureri în partea de jos a abdomenului sau a spatelui, care se pot amplifica şi pot să ia caracter de contracţii. În jumătate din cazurile naşterilor premature se complică deoareca are lor eliminarea lichidului amniotic. În asemenea cazuri sunt necesare intervenţiile nemijlocite ale obstetricienilor.
Pînă la sosirea ambulanţei, femeia trebuie să ştie să ia poziţia orizontală, să bea odoleană (valeriană) şi 2-3 pastile de No-Spa. Sunt maternităţi în care sunt condiţii special create, cu tot necesarul pentru a prelungi sarcina, în cazul în care apare riscul naşterii premature.