„Copiii născuți prematur în Republica Moldova parcă nu există”, povestesc femeile care au trecut printr-o naștere înainte de termen. Scutece și hăinuțe pe mărimea unui boț de om care cântărește mai puțin de un kilogram se găsesc greu, iar spitalele nu sunt suficient dotate. O recunosc chiar medicii de la Institutul Mamei și Copilului care afirmă că Secția prematuri are nevoie de o reparație capitală și de mai multe incubatoare. 

mamaplus.md

La moment, în cadrul secției, sunt doar șapte astfel de instalații. Pentru comparație, în anul 2016 s-au născut peste 2.000 de copii prematuri în țara noastră.

În primele 9 luni ale anului 2017 s-au înregistrat 1.175 de nașteri premature în Republica Moldova. Prematuri sunt considerați copiii care se nasc înainte de 37 de saptămâni de sarcină. De obicei, infecțiile intrauterine sunt cele care cauzează o naștere înainte de termen. Alți factori care provoacă o naștere timpurie sunt sarcina nesupravegheată, condiții de viață precare ale femeii, consumul de droguri, tutun, alcool, dar și problemele de sănătate ale mamei.

„Întotdeauna l-am ținut la piept”

Aza Onica a născut un băiețel înainte de termen care cântărea 1 kg și 670 de grame. Au fost ambii norocoși întrucât bebelușul era sănătos și bine dezvoltat, singura problemă fiind greutatea mică. Aza povestește că bebelușul a petrecut o lună și jumătate în incubator după care l-a luat acasă, acolo unde „și pereții lecuiesc”.

„Știți, uneori intuiția mamei este cea mai importantă. Am plecat acasă cu un copil de un kilogram și 670 de grame. Cum am ajuns acasă, l-am pus la sân și el s-a dovedit a fi un băiețel puternic. A început să sugă, chiar dacă o lună și jumătate a fost hrănit printr-o sondă. Cred că faptul că era hrănit din 3 în 3 ore prin sondă era stresant pentru el. În plus, întotdeauna l-am ținut la piept, îl puneam pe burtica mea, mereu la sân, mereu cu mine, deci am încercat să-l mai port cumva, doar că nu în burtică, ci în afară”, povestește mămica.

Mama trebuie să fie liniștită

Aza spune că o femeie care naște prematur, trebuie să fie mai mult ca oricând răbdătoare și liniștită.

„Mi-au povestit mai multe mame că atunci când se apropiau de incubator plângând, bătăile inimii bebelușului se accelerau și el se agita. Atunci când naște prematur mama are nevoie de psiholog, are nevoie să fie ajutată și să înțeleagă că la copil se vine cu emoții pozitive. De obicei, mamele sunt agitate, plânse, emoționate, uneori enervate. Așa eram și eu”, recunoaște Aza.

„Mame sunt multe, copii la fel, iar medicii sunt puțini. Eu mă supăram pe ei și eram indignată, dar am înțeles că trebuie să-mi schimb atitudinea. Am observat că medicii au dezvoltat o imunitate la emoțiile pacienților, cred că așa ei se apără de toată durerea pe care o văd în fiecare zi. Până la urmă trebuie să înțelegem că facem parte din aceeași echipă, că trebuie să lucrăm împreună, medicii și pacienții, pentru a crea condiții mai bune pentru ambele părți”, povestește femeia.

Aza mărturisește că i-a fost greu să-și îngrijească așa cum trebuie copilul, mai ales că în Republica Moldova nu se prea găsesc hăinuțe și scutece pe măsura bebelușilor născuți prematur.

„Copiii prematuri parcă nu există pentru societate”, afirmă Aza Onica, fondatoarea Asociației copiilor născuți prematur din Moldova „Vitae”.

Citește continuarea pe moldnova.eu