Scăderea secreției lactate se numește hipogalactie. Dacă aceasta se manifestă în primele 10 zile după naștere, aceasta este numită timpurie, dacă peste 10 zile – târzie.

Hipogalactie: când mama are insuficient lapte

Hipogalactia poate fi adevărată (când într-adevăr este puțin lapte) și falsă (când mama doar crede ce are puțin lapte).

Hipogalactia adevărată se întâlnește destul de rar (aproximativ la 3% dintre femei). Această este divizată în primară și secundară.

Hipogalactia primară este cauzată de factori hormonali și poate apărea la femei care suferă de boli, precum diabetul zaharat, infantilism, boala Graves. Într-o situație similară nu are loc stimularea normală hormonală a lactației și glandele mamare nu secretă suficient lapte.

Hipogalactia secundară în cele mai multe cazuri este provocată de alăptarea incorectă, nașterea prematură a bebelușului, complicațiile în timpul sarcinii, nașterii, perioada postnatală, bolile infecțioase ale mamei, alimentarea incorectă a mamei, stresul puternic etc..

Hipogalactia secundară poate fi provocată și de unele preparate medicamentoase, cum ar fi preparatele diuretice și cele hormonale, care suprimă producerea prolactinei.

În cele mai multe cazuri, hipogalactia secundară poate fi ușor corectată, în cazul în care va fi stabilită și înlăturată corect cauza, care a provocat-o, astfel încât, timp de 1-10 zile secreția laptelui se va normaliza.

Hipogalactie: când mama are insuficient lapte

Potrivit specialiștilor (datele au fost luate din raportul statistic al grupului de susținere a alăptării la sân din Moscova), doar în cazul a 3% dintre femeile convinse de lipsa laptelui, într-adevăr au o problemă, care poate fi rezolvată cu ajutorul medicului specialist. În 55% din cazuri – este o insuficiență de lapte temporară, care apare din cauza alăptării incorecte, iar problema poate fi soluționată cu un consultat în domeniu. Iar în 42% din cazuri este vorba despre o hipogalactie falsă, adică lapte este suficient, însă mama are puțină experiență și cunoștințe în domeniu.

În cazul suspectării diminuării volumului de lapte trebuie să vă convingeți de faptul că:

  • Bebelușul este pus la sân corect și apucă bine sfârcul;
  • Copilul nu primește nimic cu excepția laptelui;
  • Dvs. hrăniți copilul la prima cerință a lui;
  • Bebelușul nu face pauze între mese mai mari de 4 ore;
  • Copilul se urinează nu mai puțin de 6-8 ore în 24 de ore;
  • Copilul nu suge suseta:
  • Nu-i dați biberonul;
  • Dvs. hrăniți copilul și noaptea
  • Copilul adaugă în greutate nu mai puțin de 120 gr. pe săptămână;
  • Nu administrați preparate medicamentoase, care ar putea influența lactația;
  • Nu suferiți de boli ale sistemului endocrin;
  • Vă alimentați bine, dormiți suficient, ieșiți la aer curat, nu vă enervați;

Hipogalactie: când mama are insuficient lapte

Dacă dvs. considerați, că problema constă în alăptarea incorectă, invitați un consultat în domeniu. Dacă suspectați că suferiți de vreo maladie – mergeți la medic. Este important să depistați la timp cauza insuficienței de lapte și să nu admiteți întreruperea prematură a alăptării la sân.