Azi ne oferă sfaturi utile Iulia Smirnova, mama a unui baiat bravo Timur, de 4 ani.

Iulia Smirnova. Ne pregătim pentru nașterea copilului: cum alegem medicul?

La întrebarea ”Cum alegem corect maternitatea și medicul” ar trebui să atragem atenție în special la partea a doua a frazei. Aici totul este la fel ca și cu școala pentru viitorul elev de clasa I: cît de bună și renumită nu ar fi această instituție, primul pedagog este cel care determină viitorul succes al elevului în proporție de 80%. Deaceea, căutati în primul rind un medic profesionist, și nu o maternitate cu saloane confortabile.

Dacă medicul ales vi se potrivește,  veți înțelege de la prima vedere: dacă inițial v-a plăcut și sunteți sigură că vreți să nașteți cu el – atunci ați avut noroc. Iar dacă prima impresie lasă de dorit sau chiar a fost una negativă, aveți încredere în propria intuiție. Dacă nu vă simțiți confortabil în prezența persoanei respective, imaginați-vă ce veți simți într-o situație stresantă, precum e nașterea.

Se întîmplă să aveți impresii amestecate. Atunci puneți în aplicare logica și încercați să determinați în ce măsură sunteți compatibilă cu medicul după caracter (de exemplu: nu suportați cînd cineva face glume pe seama dvs. iar medicul are un bun simț al umorului sau doriți ca la naștere să fiți asistată de un medic-femeie, însă cel, la care ați fost recomandată e bărbat).

Iulia Smirnova. Ne pregătim pentru nașterea copilului: cum alegem medicul?

Analizați ce este mai important pentru dvs. (calificarea și experiența în muncă) sexul sau vîrsta, momente pe care le puteți accepta sau ce nu acceptați categoric, cum ar fi grosolănia sau iresponsabilitatea.

Nu întîmplător gravidelor li se recomandă să facă cunoștință cu medicul prventiv, adică cu 1-2 luni înainte de naștere. Atunci cînd mergeți la consultație, veți înțelege cît de profesionist și punctual este medicul respectiv, ce atitudine are față de alte paciente.

În procesul de naștere este foarte important, ca femeia să simtă un confort maxim, ea va căuta protecție și susținere. Deaceea, în cadrul întîlnirilor preliminare, ea își va acumula acest sentiment de protecție. Asta pentru că, în cazul respectiv, medicul pentru gravida este déjà o persoană cunoscută, care știe situația ei, astfel încît femeia se simte mult mai liniștită.

Atunci, cînd citiți pe Internet comentariile lăsate de alte femei, nu uitați, că despre fiecare medic se poate scrie atît de bine, cît și de rău. Puțini dintre noi poate judeca adecvat în situații precum nașterea, cît de complicat a fost fiecare caz în parte și cît de profesionist s-a comportat medicul. Deaceea, dacă aveți informații controversate despre medicl dvs. asta nu înseamnă că ați ales un neprofesionist. Probabil, acest medic nu refuză nici o gravidă, indiferent de sarcina acesteia, iar în rezultat acest specialist înregistrează un număr mare de nașteri complicate. Pe de altă parte, se poate întîmpla, că se descurcă de minune în cazurile nașterilor simple, adică fără complicații, iar în cele cu probleme – își pierde cumpătul.

Într-un cuvînt, alegerea medicului nu poate fi influiențată de ratingul pe care îl are pe site-urile de specializare sau impresiile prietenelor sau a rudelor. Contează impresia pe care o veți avea despre acest specialist.

Iulia Smirnova. Ne pregătim pentru nașterea copilului: cum alegem medicul?

Deasemenea, nu are rost să ajungi la cel mai renumit medic din țară sau medicul-șef al secției sau directorul maternității.

De ce? Pentru că de regulă acești medici au un program de lucru încărcat: foarte multe femei doresc să nască la acești specialiști, aceștia însă nu pot face față tuturor solicitărilor.  Astfel, din cauza programului încărcat, acest medic nu vă va acorda atenția respectivă, atît la etapa de pregătire pentru naștere, cît și în timpul procesului.

Mai mult, goana după un medic cu ratingul mare se poate transforma într-o dezamăgire totală. Nu este un secret, că mulți medici își fac acest rating nu doar prin profesionalismul său, ci mai mult prin cunoașterea și aplicarea psihologiei: ei sunt atenți, afectuoși, însă pot deveni confuji și să aibă un comprtamnet neadecvat într-o situație dificilă. Deaceea, decideți din timp – de cine aveți nevoie – de un medic ”psihoterapeut” sau un medic obstretician-ginecolog calificat.

Desigur, vrei să fii sigură, că nimic rău nu ți se va întîmpla. Însă trebuie să știi, că organismul uman nu este un robot, și mai poate ceda uneori. Chiar dacă dvs. și viitorul copil sunteți perfect sănătoși – nașterea este un proces uneori imprevizibil, iar potrivit datelor statistice, doar în mai puțin de ¼ din cazuri procesul are loc fără intervenții (stimulare, cezariană).

Mai mult, medicii care se ocupă de administrarea instituției medicale pot înregistra un deficit de practică. Asta pentru că există conducători și medici, iar dacă medicul este un șef, el poate ceda ca specialist. Desigur, acest lucru nu se referă la toți medicii-șefi, deoarece printre aceștia sunt adevărați profesionoști cu dar de la Dumnezeu.

În cazul în care ați făcut cunoștință cu medicul și acesta nu va plăcut, nu are sens din amabilitate să rămîneți pacienta lui, doar pentru a nu-l ofensa. Nașterea este un proces nu atît de des în viața noastră, întrucît aveți dreptul să alegeți atît, cît veți considera de cuviință: confortul psihologic al dvs. este mai presus de orice. Iar dacă aveți dificultăți în procesul de alegere al medicului, adică sunteți o persoană dubioasă – luați pe cineva în ajutor – soțul, mama, tata, sora, prietena.

Iulia Smirnova. Ne pregătim pentru nașterea copilului: cum alegem medicul?

Deasemenea este important faptul – cum veți naște - pe cale naturală sau cezariană. Nu e un secret, că sunt doctori—universali și sunt doctori, care prefeă o metodă sau alta. Deaccea, dacă vați decis să nașteți pe cale naturală, căutați acel medic, care este un adept înrăit al acestui tip de nașteri; dacă însă nu veți evita intervenția chirurgicală, atunci orientați-vă asupra unui medic, cre are o experiență bogată în domeniu, să vă facă o cusătură mică și să fie asistat de un medic anestezist profesionist.

Un adevărat profesionist va determina din start cum veți naște, pentru că există indici clari pentru cezariană cum ar fi: pilvis îngust, făt mare, dezlipirea de retină, etc.. Deaceea, dacă sunteți pregătită pentru cezariană – căutați un chirurg bun.

Dacă însă nu ați reușit să vă determinați cu alegerea medicului, nu este o problemă. În acest caz are sens să alegeți maternitatea și să optați pentru coraportul dintre preț și calitate. Asta pentru, că în orice maternitate întotdeauna se va găsi dacă nu o ”persoana potrivită pentru dvs”, atunci un specialist calificat. Și nu doar unul.

Așa dar să revenim la ideea principală: sper că aceste sfaturi vă vor fi utile. Însă indiferent de situație – ați reușit să faceți alegerea potrivită sau bebelușul a venit pe lume mai devreme decît ziua planificată, sunteți mulțumită sau nu prea de alegerea făcută – păstrați-vă calmul și rațiunea. Nu intrați în panică și ascultați medicul care primește nașterea. Gîndiți-vă la copil și totul va fi bine!