Naștere naturală sau operație cezariană? Opinia specialiștilor cu experiență di cadrul maternităților din capitală…

Naștere naturală sau operație cezariană? Opinia specialiștilor cu experiență di cadrul maternităților din capitală…

-
//
19.02.2015

Evident că doar medicul ginecolog poate decide dacă nașterea va fi naturală sau prin operație cezariană. Totodată, crește simțitor numărul femeilor, care sunt ferm convinse că nașterea trebuie să fie confortabilă, iar acest lucru este posibil doar în cazul în care micuțul vine pe lume prin operație cezariană. Teama de nașterea naturală este generată de un număr mare de factori, iar viitoarele mămici au impresia că în secolul în care viața omului devine din ce în ce mai simplă datorită progresului, nu este logic de a se expune unui chin de câteva ore. Interesați de acest subiect, am decis să aflăm opinia specialiștilor de profil în ceea ce privește creșterea ratei solicitărilor de naștere prin cezariană?

Naștere naturală sau operație cezariană? Opinia specialiștilor cu experiență di cadrul maternităților din capitală…

Andrei Leașev 

medic obstetrician – ginecolog de categorie superioară la spitalul clinic municipal Nr. 1.

Decizia referitoare la felul în care va decurge nașterea - natural sau prin cezariană, trebuie să se ia individual pentru fiecare caz în parte. Dacă e să vorbim despre operație cezariană la dorință – este o abordare greșită, eu sunt categoric împotrivă, pentru că trebuie să existe anumite indicații.

Femeia a fost creată pentru a naște. Dacă ea este adecvată, nu este speriată de reviste, prietene, vecine și alți ”specialiști” în obstetrică, dacă ea are încredere în medicul său și dacă medicul evaluează adecvat situația la moment, nașterea pe cale naturală va fi una de succes. Evident, trebuie să avem în vedere faptul că în obstetrică situația se poate schimba radical și foarte repede – dacă femeia începe să nască singură, nimeni nu poate garanta 100 % că nașterea nu va culmina cu o operație cezariană.

Nu ar fi corect să vorbim despre metoda care este mai puțin periculoasă, pentru că, în ambele cazuri există riscuri. În timpul nașterii naturale, sunt mai multe riscuri pentru copil, dar mai puține pentru mamă. În timpul operației cezariene, crește brusc riscul pentru mamă, pot apărea complicații pe segmentul anesteziei, complicații septice, nimeni nu poate anula hemoragiile în timpul intervențiilor chirurgicale. Evident, țesutul uterin sănătos se contractă considerabil mai bine decât cel care a fost tăiat și acest lucru, de asemenea, trebuie de avut în vedere. După o naștere naturală, peste jumătate de oră, femeia se poate mișca activ, iar după cezariană, ea are nevoie de 2-3 săptămâni pentru recuperare, apar diverse complicații, de multe ori, femeia are dureri în burtă pentru tot restul vieții.

Mai este un moment, credeți-mă, medicului îi este mult mai ușor să facă operația cezariană – 30 de minute și gata, pe când prima naștere durează 14-18 ore și este clar că medicului îi este mult mai complicat să fie în tot acest timp lângă femeie. Nu cei mai principiali medici își ușurează munca și operează. Nu trebuie să fie așa, în procesul de naștere, copilul primește acel stres care-i este necesar pentru adaptarea ulterioară la viața extrauterină, iar mama nu se alege cu o traumă postoperatorie, care-i poate provoca mai multe probleme.

Așa că dacă există posibilitatea de a nu opera, această opțiune nu trebuie acceptată în nici un caz. Este o zicală obstetrică – nu încurcați femeii să nască!mai este un proverb actual în această situație – cel mai bun – dușmanul binelui. Dacă totul merge bine, nu trebuie să tindă cineva să fie și mai bine. În sfârșit, să ne amintim de principalele postulate din medicină – nu face rău! Dacă e să activezi în obstetrică în baza acestor trei principii, procentul operațiilor va fi în scădere.

Evident, noi nu vorbim și despre cazurile în care operația cezariană nu poate fi evitată! Sunt indicații absolute și relative. În cazul indicațiilor absolute nu putem merge la risc, în cazul celor relative – trebuie de analizat bine fiecare caz în parte.

Naștere naturală sau operație cezariană? Opinia specialiștilor cu experiență di cadrul maternităților din capitală…

Olga Popușoi

 medic obstetrician – ginecolog de categorie superioară la spitalul clinic municipal Nr. 1., profesor la catedre de obstetrică și ginecologie din cadrul Universității de Medicină și Farmaceutică, N. Testemițanu

Astăzi, într-adevăr, deseori, sunt solicitări de planificare a operației cezariene fără indicații în acest sens, însă, în Republica Moldova, nici în maternitățile de stat și nici în cele private nimeni nu va opera o femeie gravidă numai pentru că ea dorește acest lucru. Operația cezariană, întotdeauna, este doar o soluție de a depăși o anumită situație, adică, pentru asta trebuie să existe indicații absolute sau relative. Această tactică este argumentată în toată lumea. Trebuie să spunem că în anii 90 a pornit un fel de ”modă”, când au fost extinse indicațiile pentru operația cezariană cu scopul de a îmbunătăți realizările neonatale, în special, pentru a reduce mortalitatea perinatală. Mai târziu, când au fost efectuate studii clinice randomizate, s-a constatat că în condițiile unui procent mare de operații cezariene, mortalitatea perinatală reacționează doar până la o anumită limită, după care declinul stagnează.

Însă, pe de altă parte, noi înțelegem că în țara noastră se atestă o tendință de scădere a natalității și vreau să spun, în calitate de medic cu experiență de 34 de ani, în calitate de mamă, de femeie că noi – obstetricienii-ginecologi nu avem nici cel mai infim drept de a expune copilul nici la cel mai mic risc. Sunt și situații în care femeia nu este pregătită din punct de vedere psihologic să nască natural. În

practica mea am avut un caz când un cuplu a venit, la termen mic de sarcină, și a declarat că vor operație cezariană. Indicații nu erau și eu am decis că pe parcursul sarcinii voi convinge cuplul să accepte nașterea naturală. Dar nu a fost să fie, la 39-40 de săptămâni ei insistau categoric să fie operație. După o discuție cu administrația maternității, s-a decis planificarea intervenției. În cazul dat, indicația a fost – starea psihologică. Mare a fost mirarea celor prezenți în sala de operație atunci când am deschis uterul și am depistat un nod anatomic al cordonului de mărimea a doi pumni. În cazul unei nașteri naturale, nodul s-ar fi întins, iar copilul murea. La ecografie, nodurile cordonului nu se văd și, în cazul dat, doar presentimentul femeii a salvat copilașul. Așa că în acest proces există o graniță foarte subțire, una e atunci când femeia pur și simplu se teme de durere și alta este atunci când vorbim despre momentele intuitive, psihologice.

Evident, dacă poate medicul trebuie să convingă femeia să nască natural, eu întotdeauna le spun tuturor că mai bine decât o naștere normală nu poate fi. Dar subliniez – naștere normală! dacă noi înțelegem că există un anumit risc, evident, decidem în favoarea indicațiilor pentru cezariană, dar nu se exagerează. Nu există două femei totuna și nu există două nașteri la fel, de fiecare dată trebuie să iei o singură decizie corectă.

Nu ar fi corect să spunem că acei copii care vin pe lume cu ajutorul operației cezariene se deosebesc considerabil. Unicul aspect – în cadrul cercetărilor, s-a constatat că acești copii sunt în grupul de risc pentru tulburarea sistemului de adaptare. Dacă nu au fost contracții nu au existat posibilități de adaptare de producere a hormonilor necesari. Cu toate acestea, în anumite condiții, în cazul în care nu este placenta previa, atunci când prima contracție va provoca hemoragie, dar să presupunem, prezentarea pelviana fetală, pacienta poate fi lăsată să înceapă procesul de naștere și după 1-2 ore de contracții să fie operată. În cazuri prezentării pelviene – cea mai importantă este a doua etapă a nașterii, de aceea putem aștepta și lansa mecanismul de adaptare. Când acest copil va veni pe lume cu ajutorul operației cezariene, lui îi va fi mai ușor.

Astăzi, avem și câte 8-10 operații pe zi, practic 90 % din toate intervențiile au loc sub anestezie epidurală, complicațiile septico-infecțioase și postnatale sunt minime. În total pe republică, 13 % din nașteri sunt operații cezariene, în capitală, procentul este ceva mai mare. Pentru comparație, la Moscova, numărul operațiilor cezariene ajunge până la 45 % din toate nașterile.

Naștere naturală sau operație cezariană? Opinia specialiștilor cu experiență di cadrul maternităților din capitală…

Gladun Sergiu

 medic obstetrician-ginecolog de categorie superioară din cadrul Institutului Mamei și a Copilului, docent al Catedrei de Obstetrică și Ginecologie a Universității de Medicină și Farmaceutică ”Nicolae Testimițanu”

Dumnezeu a rânduit, ca femeia să nască prin canalele de naștere, și nu prin burtă. Copilul trebuie să treacă prin stresul nașterii, atunci el mai bine se adaptează la mediul înconjurător și se dezvoltă mai bine. Atunci, când există indici pentru operația cezariană, cum ar fi poziționarea incorectă a capului, fătul mare, poziționarea incorectă a bebelușului în uter, tumori, care împiedică procesul nașterii, patologie extra genitală, să admitem schimbări pe fundul ochiului, atunci când nu se deschide uterul sau copilul începe să sufere în procesul nașterii, este clar că trebuie efectuată cezariană. Cezariana la dorința pecientei– nu este corectă, chiar dacă ași putea spune, că în acest sens se atestă o tendință în creștere. Adică, mamele singure solicită să le fie efectuată cezariana. Motivul acestor rugăminți este faptul, că femeile sunt insuficient informate! 

Voi aduce drept exemplu Elveția – în această țară cezariana este efectuată doar după necesitate și nu după dorința pacientei. Totodată, operațiile de cezariană la dorință sunt făcute maxim în proporție de 4%. Cred, că dacă în Republica Moldova ar fi fost permisă această practică, atunci după indicii înregistrați am fi aproape de cifra 90%. Femeilor le este frică, lor li se pare, că este mai simplu să te culci pe masa de operații și să eviți toată frica de ceva necunoscut. Peste hotare o atenție deosebită este acordată pregătirii femeilor în perioada prenatală. Gravidele merg la cursuri, unde li se explică, ce reprezintă nașterea, cum trebuie să te comporți corect, pentru naștere sunt pregătiți și partenerii acestor femei. În rezultat, nu este vorba despre frică, pentru că sperie doar necunoscutul. Credeți-mă, atunci când este o bună pregătire prenatală, procentul operațiilor de cezariană după dorința pacientelor se micșorează considerabil. 

Al doilea moment nu mai puțin important – este aspectul financiar. În țările din Europa de Vest sau în SUA prețul unei operații este cu mult mai mare, decât nașterea pe cale naturală. Această diferență de preț este considerabilă, de aceea cheltuieli suplimentare de câteva mii de euro reprezintă un factor de abținere. 

Există și a treia cauză – de exemplu peste hotare, înainte de naștere, femeia întotdeauna semnează acordul informațional al pacientului, unde sunt indicate posibilele complicații în timpul nașterii naturale, și care sunt complicațiile care ar putea apărea în timpul unei cezariene. Atunci când pacienta face cunoștință cu aceste potențiale complicații, dispare dorința de a se opera fără indicații ale medicului în cest sens. 

Așa dar, voi reitera, că este foarte important să fii informat! Deja în maternitate, nu este timp pentru explicații similare, de aceea este necesar să fii informat în cabinetul medicului de familie, la care femeia gravidă merge timp de 9 luni sau la medicul ginecolog, cu care contactează în această perioadă. Atunci când pacientele vor înțelege ce le așteaptă, ele nu vor tinde să evite nașterea pe cale naturală. 

Florea Zinaida – medic obstetrician-ginecolog de categorie superioară a Maternității Municipale №2 

În țara noastră, nu există o alegere liberă a femeilor, așa cum se întâmplă peste hotare în clinicile particulare, de aceea femeia nu alege, cum să nască. Dacă situația se referă la contraindicații absolute, atunci nașterea pe cale naturală este imposibilă în proporție de 100%. Medicul constată, că cezariana este inevitabilă. Dacă există indici relativi din partea copilului sau a mamei, atunci se poate oferi posibilitatea femeii de a naște pe cale naturală, desigur fiind evaluate riscurile. Iar dacă femeia este perfect sănătoasă și nu sunt careva contraindicații pentru naștere naturală, trebuie de născut! Este opinia mea și opinia tuturor obstetricienilor-ginecologi din lume. 

Gândiți-vă, în procesul de evoluție toți oamenii de geniu s-au născut pe cale naturală. Deja este demonstrat științific, că copiii care trec prin căile de naștere sunt mult mai sănătoși. Nașterea naturală este un antrenament pentru viață. În timpul nașterii sunt eliminate substanțe biologice active, iar țipătul copilului care a venit pe lume pe cale naturală se deosebește de cel al copilului născut prin cezariană. 

Ceea ce ține de femeile, care insistă să li se facă cezariană, trebuie clarificat, care este motivul. Dacă ele nu vor să simtă durere, atunci în prezent, în obstetrică este folosită analgezia – în principiu este o anestezie epidurală. Pe lângă durere mai sunt și alte motive, frica, și în fiecare caz trebuie de discutat cu femeia, să-i fie explicată situația. Totuși nașterea – este un proces fiziologic natural, iar lipsa lui poate influența psihologic femeia. Chiar și conștientizarea maternității se dezvoltă în timpul nașterii. Este suficient să te gândești asupra faptului, cum este aranjată lumea biologică, de ce trebuie să încălcăm ceea ce este creat de natură. Să mergi împotriva naturii nu întotdeauna este bine!