După ce aţi năcut un copil, s-ar putea să observaţi unele lucruri neașteptate care s-au întamplat cu corpul dvs, de care nici nu bănuiaţi. "De ce nu m-au avertizat despre incontinenţă?" sau "De ce nu mi-a spus nimeni că picioarele mele vor fi mai mari?". Este timpul pentru a deschide toate cărțile. Am adunat cele mai frecvente postpartum "surpriză" şi sfaturile cu privire la modul de a trcece peste ele.

Nouă schimbări postpartum, despre care nu v-a  spus nimeni

Incontinență urinară

Cît este de incorect! În afară de scutecele murdare ale copiilor, aveți încă o preocupare - propriile haine.

Ce e de făcut: incontinenţa după naștere nu apare la toate mamele tinere, dar în cazul în care s-a întâmplat cu dvs, nu vă faceți griji - acest lucru este normal și va trece repede.

În timpulul travaliului, capul copilului apasă pe peretele lateral al vaginului. Ca rezultat terminaţiile nervoase amorțesc și ele nu funcționează aşa cum ar trebui, astfel încât să nu simți în mod adecvat nevoia de a urina, dar muşchii slăbiţi, care controlează urinarea, nu pot auzi semnalul.

Dacă ați avut o cezariană, aceasta nu înseamnă că problema de incontinenţă nu vă atinge. În mod similar, la fel ca în naşterea naturală, intervenţia chirurgicală poate deteriora terminaţiile nervoase care sunt adiacente la vezica urinară. Nu vă faceți griji, terminaţiile nervoase se recuperează rapid. După câteva zile sau săptămâni, vă veți simți din nou confortabil. Între timp, vă rugăm să faceți rezerve de absorbante, care încă le mai utilizaţi pentru eliminările postpartum , faceţi mai des duș, chiar dacă nu simțiți nevoia. Dacă aveți scurgeri de urină timp de câteva săptămâni, consultați medicul dumneavoastră. Poate că aveți incontinență din cauza stresului cauzat de slăbirea muşchilor planşeului pelvin din jurul uretrei. În cazurile severe, se recomandă o procedură chirurgicală mică, care vă ajută să rezolvaţi problema.

Eliminările postnatale

După o pauză de nouă luni zilele "minunate" revin. La început apar de culoare roșie aprinsă și abundente, apoi ele devin roz și mai puţine. Spre deosebire de menstruație, eliminările postpartum pot dura mai multe săptămâni.

Ce e de făcut: eliminările  post-natale, cunoscutesub numele de lochii, constau din sânge și celule exfoliate ale mucoasei uterului. Lochia devene treptat mai rară  și-şi schimbă culoarea, astfel în a cincea sau a şasea săptămînă, ele devin galben pal sau albe. Folosirea tampoanelor poate provoca infecţii, deci utilizați tampoane postpartum. Nu vă forţaţi excesiv, activitatea fizică poate creăte sîngerarea.

Umflarea picioarelor

"În a treia zi după cezariană, am simțit mîncărimi la picioare. Privind la picioarele mele, am fost îngrozită, cît de mari au devenit ele."

Ce e de făcut : cel puțin în primele zile purtaţi încălţăminte comodă. Picioarele umflate după naștere - acest lucru este destul de normal. După naștere, uterul duce sîngele prin tot corpul iar în timpul nașterii poate aţi primit şi o perfuzie. Astfel, tot sîngele şi lichidul suplimentar este reținut în picioare sau mâini (este posibil să fi observat că a devenit inelul mai mic). Acest volum trebuie să dispară de la o săptămână până la zece zile.

Poate că aşa şi va rămâne picioarele mai mari în mărime, chiar și atunci când umflarea va trece. Acest lucru se datorează faptului că în timpul sarcinii ligamentele sunt atenuate și, prin urmare, crește dimensiunea piciorului.

Unele femei spun ca li s-a schimbat dimensiunea piciorului cu o mărime.Pentru multe femei, aceste schimbări sunt temporare, dar pentru altele rămîn pe viaţă.

Umflarea sînilor

La câteva zile după naștere, veți găsi că sînii nu doar că sunt mai mari ca în timpul sarcinii, dar, de asemenea, s-au umflat și au devenit mai fermi.

Ce e de făcut: umflarea sînilor vine odată cu sosirea laptelui, care cauzează acumularea sîngelui la piept. Unor  femei nu le cauzeaază disconfort această stare, dar pentru unele poate fi destul de frustrantă. Alăptarea permanentă a copilului la sân poate ajuta la ameliorarea disconfortului. Dacă nu aţi început încă alăptarea, consultați un specialist.

Dacă nu doriţi să alăptaţi copilul cu lapte la sîn, nu trebuie să scurgeţi laptele, pentru a nu stimula lactația. Vă veți simți mult mai confortabil dacă veţi scurge, dar în acest caz, corpul primește semnalul că hraniţi la sîn şi pieptul iarăşi se umple. Pentru a atenua starea, puteți încerca comprese reci sau înfășurați pieptul cu frunze de varză. Ar trebui să fie mai ușor în una sau două zile, în cazul în care aceasta nu se întâmplă, consultaţi un medic.

Hemoroizii

Unele femei cred că, dacă ele nu au avut hemoroizi în timpul sarcinii, atunci nici după naștere această problemă nu le va afecta. Hemoroizii apar de multe ori în timpul travalului la naşterea naturală.

Ce e de făcut: este adevărat că, chiar dacă aţi evitat hemoroizii în timpul sarcinii, s-ar putea să apară după naștere. La naștere,  femeile se încordează - astfel încât chiar și venele de pe tâmple ies la suprafaţă. Același lucru se întâmplă cu nodlii venoşi interni din rect, care, la rândul lor înainte și după naştere au fost sub presiune de cauza creşterii uterului.

Există mai multe modalități de a atenua această condiție, de exemplu, se aplică o compresă rece, se face baie, se folosesc şerveţele speciale după toaletă. Multor mame tinere le ajută sfaturile prietenelor care au trecut prin aceste momente.

În cazul în care hemoroizii nu trec într-o săptămână sau două, sau aveți sângerări, mergeţi la consultaţie. Această problemă este comună, deaceea nu suferiţi în singurătate.

Căderea părului

Nu vi se pare, părul căde într-adevăr.

Nouă schimbări postpartum, despre care nu v-a  spus nimeni

Ce e de făcut: OK, aproximativ 85-95% din părul de pe cap este în faza de creştere activă, iar restul 5-15% - în faza de creștere lentă și e gata de înnoire. În timpul sarcinii, estrogenul stimulează creşterea părului şi căderea părului încetineşte. Aceasta este cauza cu care vă puteţi lăuda până la naștere.

După naștere, nivelul de estrogen scade, iar cea mai mare parte a părului este într-o etapă de creștere mai lentă: se opreşte creșterea și părul cade dintr-o dată. De obicei, acest lucru se întâmplă la aproximativ 3 luni de la naştere. Deși dermatologii promit, că în termen de 6-12 luni, părul postpartum devine la fel ca înainte de sarcină, multe mame nu sunt de acord. Unele mame spun că părul lor nu şi-a revenit la starea lui " de pînă la sarcină". Din păcate, datele medicale nu corespund întotdeauna cu ceea ce se spun pacienții. Important este, că căderea în cele din urmă, încetează. Deci, vine timpul să vă faceţi o tunsoare nouă şi fermecătoare.

Dureri de spate și în zona pelviană

Femeile gravide se plâng adesea de dureri de spate în zona pelviană și aceasta apare pe neaşteptate, atunci când problema persistă după naștere. Dupa nastere, durerea poate să apară în partea inferioară a spatelui și se extinde până la șolduri și picioare.

Ce e de făcut: experții nu au ajuns la un consens cu privire la cauzele durerilor postpartum de spate și pelvine. Motive pot fi multe: legamentele, încălţămintea necorespunzătoare, sarcina pentru că purtaţi copilul în urtă sau alți factori încă necunoscuţi.

Dar acest lucru nu înseamnă că problema nu poate fi rezolvată. Discutați cu medicul dumneavoastră, s-ar putea potrivi fizioterapia în acest caz. Medicul v-ar putea prescrie medicamente de calmare a durerilor și trimitere la fizioterapie, precum și exerciții pe care le puteți face la domiciliu. Mersul pe jos întăreşte muşchii de bază.

Burta

Aţi planificat să îmbrăcaţi la externare blugii pe care i-aţi îmbrăcat pînă la sarcină, dar aţi venit acasă în haine de gravid cu care aţi venit la spital? Multe dintre noi au sperat să revină la burțile lor non-gravide imediat după naștere, dar realitatea este că multe femei par a fi însărcinate încă cîteva luni după naștere.

Nouă schimbări postpartum, despre care nu v-a  spus nimeni

Ce e de făcut: aveţi răbdare. În primul rând, uterul este întins déjà de nouă luni și poate fi greu de așteptat că îşi va reveni imediat la dimensiunea inițială. Uterul îşi recapătă dimensiunea normală după o lună și jumătate. Dar burta dvs va reveni la dimensiunea " normală", poate peste nouă luni, sau un an, sau chiar şi mai târziu. Chiar și după tot acest timp, multe femei constată că burta lor " burta gravidă " nu nu dispare. Nu numai întinderea mușchilor e de vină, dar şi hormonii. Hormonii controlează distribuirea grăsimii corporale iar după sarcină acest lor este mai susceptibil pentru acumularea grăsimii.

Exercițiile vă vor ajuta săaduceţi mușchii în tonul lor anterior și să ardeţi caloriile. Dar amintiți-vă că, indiferent de ceea ce credeţi despre burtă după naștere, organismul dvs a relizat ceva incredibil.

Întinderea perineului

Multe femei sunt frustrate de starea perineului după naștere. După naștere, chiar şi în urmă cu doi ani și jumătate, unele mame simt că organismul lor se "destramă", mai ales în zona perineului.

Ce e de făcut: schimbările au avut loc nu numai în conştiinţa dvs. Uterul, vezica urinară şi rectul pot coborî un pic în jos, în urma nașterii, iar unele mame pot prezenta slăbiciuni suplimentare și chiar un sentiment de prolaps în taz. Din fericire, acesta este un fenomen temporar, care trece în câteva săptămâni.

Pînă atunci puteţi să faceţi exerciţii Kegel, care vă ajută să întăriţi muşchii pelvieni. Nu ridicați obiecte grele și mîncaţi alimente care previn formarea constipației.

Dacă după 6 săptămâni sentimental de coborîre nu trece, consultați medicul dumneavoastră. Fizioterapia și exercițiile speciale vă ajută să recăpătaţi tonusul muscular.