S-a împlinit termenul și micuțul dumneavoastră a venit pe lume. Și nu este important că medicii v-au prescris cezariană, principalul e că sunteți deja doi – dumneavoastră și micuțul. Acum trebuie să vă restabiliți după intervenție, iar la maternitate veți sta între 7 și 10 zile. Iar apoi sunteți așteptată acasă – de familie și treburile gospodărești. În plus, mărirea familiei înseamnă griji în plus, grele, dar atât de plăcute!

Restabilirea după cezariană: reabilitarea corectă

Starea psihologică după operația de cezariană

Unele femei sunt supărate că nu au putut naște copilul pe cale naturală. Dar nu are rost să vă mai faceți inimă rea. Important este să fiți sănătoși, dumneavoastră și copilul. Ce poate fi mai bine? Iar cicatricea rămasă după operație trece, de regulă, pe linia bikini și devine, în scurt timp, aproape de neobservat. Desigur, după operația de cezariană apar greutăți mai mari comparativ cu nașterea obișnuită. Însă le puteți depăși pe toate dacă aveți o stare psihologică bună și o abordare pozitivă. Iar dacă totuși vă macină gândul că nu ați putut naște fără operație, vorbiți deschis cu o persoană în care aveți încredere. 

Restabilirea stării fiziologice după operația de cezariană

Nașterea unui copil este un proces greu și complicat pentru organismul femeii. Starea dumneavoastră este îngreunată și de operația chirurgicală pe abdomen. De aceea reabilitarea este mai grea ca în cazul nașterilor obișnuite. Pentru o reabilitare de succes, respectați următoarele reguli încă din maternitate:

Nu stați prea mult în pat. Nu trebuie să săriți din pat imediat după ce trece acțiunea anesteziei (de altfel, nici nu veți putea). Însă începeți treptat să vă antrenați diferite grupuri de mușchi, încordând și relaxându-i alternativ. Edemele picioarelor, un fenomen destul de frecvent în timpul sarcinii, se pot agrava, dacă nu puneți sângele în mișcare. Începeți să mișcați, încet, dar insistent, labele picioarelor, să îndoiți genunchii, să întindeți gambele. S-ar putea să simțiți un pic de durere în zona intervenției chirurgicale, de aceea acționați cu atenție, dar insistent. După o zi vi se va permite să vă ridicați puțin. Iar până la externare veți sta sigur în picioare. Însă nu pentru mult timp, nu vă supraestimați puterile.

Respectați curățenia corpului. Acest lucru este important pentru toate lehuzele, dar pentru dumneavoastră este și mai important. Pentru că aveți o zonă problematică suplimentară – cicatricea. Asigurați curățenia acesteia și aveți grijă să fie uscată. În caz de senzații de arsură și roșeață, adresați-vă la medic, nu vă fie rușine. La fel și în cazul constipațiilor, un fenomen obișnuit după naștere. În caz de constipații severe, este bine să faceți clisme, pentru că nu aveți voie să încordați mușchii. Completați-vă meniul cu alimente vegetale, bogate în fibre. O metodă populară verificată – bucățele de mere curățate, pe care vi le pot aduce rudele.

Restabilirea după cezariană: reabilitarea corectă

Hrăniți copilul din poziție culcat. Acum, când există un sortiment mare de lapte praf, unele mămici nu vor să alăpteze micuții în mod natural. Însă dumneavoastră nu faceți parte din această categorie, nu-i așa? Mai ales că în timpul suptului, uterul lehuzei se contractă și revine mai rapid la forma și dimensiunile inițiale. Trebuie doar să vă obișnuiți să alăptați copilul din poziție culcat, ceea ce nu este complicat deloc. Iar peste puțin timp vi se va permite să stați așezat și lucrurile se vor normaliza.

Tușiți și râdeți cu atenție, susținând cu mâna partea inferioară a abdomenului. Nu puteți, desigur, să susțineți cusătura, dar acest gest reprezintă o susținere psihologică pentru dumneavoastră.

Consumați cât mai multe lichide. Acest lucru este util și pentru restabilirea după operație (pierderile de sânge sunt mai semnificative ca în cazul nașterilor naturale), și pentru normalizarea cantității de lapte. Pentru restabilirea după administrarea antibioticelor, prescrise obligatoriu după cezariană, consumați mai multe produse lactate acide (chefir, lapte bătut etc.).

Externarea din maternitate după operația de cezariană

Iată că ați ajuns acasă, dar nu singurică! Boțul de aur, înfășat frumos și dormind liniștit, este trecut din brațe în brațe de rudele fericite și prietenii entuziasmați. Bucuria și fericirea nu au sfârșit. Dar dumneavoastră trebuie să vă stabiliți prioritățile. Pentru dumneavoastră sunt importante acum familia și sănătatea. După ce pleacă oaspeții, aveți grijă să faceți doar ceea ce este necesar pentru bebeluș, dumneavoastră, soț și copiii mai mari (dacă există). Iar acest „necesar” se referă doar la strictul necesar – îngrijirea nou-născutului, îngrijirea propriului corp, treburi casnice cât mai puține (doar ceea ce puteți face doar dumneavoastră!). Restul – curățenia, cumpărăturile, spălatul etc. – poate aștepta! Pentru dumneavoastră este acum important să vă mențineți puținele forțe pe care le aveți. Nu uitați că nu aveți voie să ridicați mai mult de 4 kg, că trebuie să aveți grijă de cusătura de la operație și că trebuie să vă odihniți cât mai mult. După o lună, veți putea reveni treptat la stilul obișnuit de viață.  

Restabilirea după cezariană: reabilitarea corectă

Sursa