Cazul Andreei Bălan, care a suferit un stop cardiac în timpul operației de cezariană, la un spital privat, a speriat multe viitoare mămici care au decis să nască prin cezariană sau sunt nevoite să nască prin această metodă. După cum au declarat chiar medicii de la spitalul privat, aceste cazuri sunt extrem de rare. Iată care sunt motivele posibile, potrivit unui studiu desfășurat în Marea Britanie.

Stop cardiac în cezariană. Care e rata de supraviețuire?

Nu au fost găsite niște date statistice despre stopul cardiac în timpul cezarienei la mamele dintr-o țară anumită, însă Colegiul Regal de Obstetrică și Ginecologie din Anglia, arată că stopul cardiac survine la o cezariană din 36.000, iar rata de supraviețuire maternă este de 58% datorită tehnicilor moderne de resuscitare. Așadar, din păcate, este posibil ca, în urma unui astfel de eveniment, mama să își piardă viața. De asemenea este posibil ca bebelușul să se nască decedat.

Cea mai frecventă cauza a stopului cardiac la cezariană este anestezia, fie că este epidurală, spinală sau combinată. 24% dintre femeile studiate au suferit stopul cardiac din cauza anesteziei. Dintre acestea, 75% erau obeze, ceea ce i-a făcut pe medici să spună clar că gravidele obeze au un risc mai mare de complicații. Procedura prin care se face anestezia este mai dificilă atunci când există un strat considerabil de grăsime.

Alte cauze ale stopului cardiac în operația de cezariană

Studiul britanic a mai aratat ca alte cauze ale stopului cardiac in cezariana sunt:

hipovolemia, o scădere a volumului de sânge din corpul mamei;
trombozele venoase, cheaguri care se formează în vasele de sânge, împiedicând circulația normală;
embolia cu lichid amniotic, când lichidul amniotic ajunge în sângele mamei.

Dintre mamele studiate, multe au avut boli cronice care au contribuit la apariția stopului cardiac: astm, boli de inimă, hipertensiune, boli autoimune, endocrine sau hematologice. 

Sursa: baby.unica.ro