Nașterea este un proces imprevizibil. În unele cazuri decurge normal și fără probleme,  în altele este nevoie de operație cezariană. De asemenea, foarte des are loc fisurarea colului uterin sau a vaginului. În aceste cazuri suturile nu pot fi evitate. Ceea ce presupune că, după naștere, femeia trebui să respecte întocmai recomandările medicului și să le îngrijească corect. Acest lucru pare complicat și strașnic,  în realitate însă nu este chiar așa. După naștere, femeia, privindu-și puiuțul, trăiește o stare de euforie intensă, astfel că suturile nu o pot indispune sau  supăra. Vă vom relata cum puteți îngriji suturile pentru a evita neplăcerile.   

Suturile  postnatale

Tipurile de suturi

Cele mai complicate sunt suturile realizate după operația cezariană. Se știe că orice operație se termină cu suturarea. Rezecția, în cazul acestei operații, se face în segmentul  de jos al uterului, cu o lungime de 12 cm.

În afară de suturile interne există și suturi externe. Datorită metodelor de coasere, preluate din chirurgia plastică, acestea, după cicatrizare, devin aproape invizibile. 

Fisurile apărute pe colul uterin în cazul nașteri fiziologice, de asemenea, necesită suturare. Acestea apar dacă uterul nu s-a deschis complet și împingerile au  început mai devreme. Țesutul uterului se rupe și la controlul canalelor de naștere. La coaserea acestora nu se folosește analgezic, pentru că uterul este mai puțin sensibil la durere în urma nașterii. La coasere se folosește  catgutul – ață resorbabilă.

Cele mai răspândite sunt suturile perineului. Fisurarea  acestuia se întâmplă în următoarele situații:

  • naștere rapidă;
  • prezentarea fătului;
  • naștere prematură etc.

Se pot rupe mușchii și pereții rectului, planșeului pelvin, comisurii posterioare a vaginului. Moașele taie, cu instrumente speciale, țesutul de la comisura posterioară a vaginului până la rect. Se apelează la această procedură în cazul în care fisurarea reprezintă o amenințare. Marginile drepte ale unei tăieturi se cos mai ușor și  se cicatrizează mai repede.

Îngrijirea suturilor

Orice sutură postnatală necesită o îngrijire specială. Cele de pe colul uterin și  vagin nu creează disconfort  și durere, practic sunt neobservabile. Aceste suturi sunt resorbabile.

Cele mai capricioase sunt suturile care se efectuează la operația cezariană. În primele zile, sora medicală prelucrează rănile cu soluții antiseptice și aplică bandaj. Firele de sutură se îndepărtează după o săptămână de la operație, dar o perioadă mai este necesară prelucrarea cicatricilor. Dușul este permis doar dacă a trecut o săptămână de la intervenție. Cicatricea nu se usucă prin ștergere. Trebuie să știți că durerea va persista un timp oarecare. Nu e cazul să vă rușinați să cereți preparate analgezice și țineți minte că tot ce a fost mai greu a trecut. Evitați efortul fizic în primele 2 luni de la naștere, ca să nu aibă loc desprinderea suturii.

Toate suturile exterioare se îngrijesc la fel: liniște și protejarea de infecții.

Suturile  postnatale

Cel mai greu se îngrijesc suturile de pe perineu. În această zonă nu poate  fi aplicat un bandaj, dar nici nu poate fi  protejată  de eliminările postnatale. Nu rămâne decât de respectat igiena personală:

  • să schimbați mai des absorbantele;
  • să realizați spălături după fiecare mers la baie;
  • să purtați lenjerie de bumbac;
  • să spălați suturile cu săpun de 2 ori în zi;
  • să prelucrați suturile cu soluții antiseptice zilnic.

Încă una dintre complicațiile cu care se confruntă femeile în cazul suturilor  – imposibilitatea de a ședea. O perioadă de timp va trebui să faceți totul din poziție semișezut. Dar aceasta doar câteva săptămâni, așa că nu e nimic grav.

Suturile postnatale nu reprezintă o amenințare dacă sunt îngrijite corect. Foarte repede vor uita de ele, fiind absorbite de îngrijirea micuțului. 

Sursa