1. Spălăturile

Una dintre cele mai stupide și mai periculoase metode de contracepție, care nu-și mai pierde din actualitate în pofida explicațiilor oferite de medici. Metoda presupune spălarea vaginului, după un act sexual neprotejat, cu apă, suc de lămâie, oțet, sodă de mâncare și Dumnezeu știe încă cu ce.

Nu destul că metoda este ineficientă: cei mai harnici spermatozoizi ajung în cavitatea uterină în primele minute după ejaculare. Spălarea tuturor spermatozoizilor din vagin este pur și simplu imposibilă: ei sunt mulți, mici și tenace.

Însă, există și un alt aspect al spălăturilor: sunt afectați spermatozoizii dar și flora vaginului. Prin agresivitatea lor, oțetul sau soda de mâncare pot provoca arsuri. Însă, chiar și apa curată tulbură microflora vaginală ceea ce contribuie la dezvoltarea infecțiilor. Despre protecția împotriva bolilor sexual transmisibile nici nu poate fi vorba.

5 cele mai periculoase metode de contracepție

2. Spirala intrauterină

O metodă controversată de prevenire a sarcinii. Spirala intrauterină este un dispozitiv mic sub formă de T din material plastic, plasat în uter prin vagin. Componența spiralei poate conține și unele metale (cupru de exemplu) sau substanțe hormonale care sporesc eficiența metodei contraceptive. Spirala se plasează pentru 3-5 ani și previne implantarea ovulului fecundat pe peretele uterin.

Această metodă contraceptivă este destul de eficientă (sarcina survine în cazul a 2% dintre femei), însă, nu este o metodă de protecție împotriva bolilor sexual transmisibile, este însoțită de un șir de contraindicații și posibile complicații. Dacă ne referim la complicații, acestea pot fi: dureri în regiunea bazinului, tulburarea ciclului menstrual, perforarea peretelui uterin, recuperarea spontană a spiralei, sarcină extrauterină (riscul unei sarcini extrauterine crește de 4 ori).

Aplicarea spiralei intrauterine crește riscul de endometrioză pelvină și inflamația cronică provocată de microflora vaginală normală. Întrucât, odată cu plasarea steriletului, colul uterin va fi permanent întredeschis, iar infecțiile vor pătrunde cu ușurință în cavitatea uterină.

5 cele mai periculoase metode de contracepție

3. Metoda calendarului

O metodă de contracepție cu un grad foarte redus de eficiență: pe parcursul unui an de zile, 25-40 de femei dintr-o sută, care se încred în această metodă, prind o sarcină. Metoda se bazează pe stabilirea zilelor ”periculoase” – perioada de eliberare a ovulelor și ”nepericuloase” – când spermatozoizii nu pot fecunda ovulul în organism,ul femeii.

Însă, există factori greu de determinat: de exemplu, ciclul menstrual neregulat, varierea perioadelor de ovulației, activitatea celor două ovare, termenul de viață a spermatozoizilor și ovulelor în organismul femeii. De multe ori, cuplul pur și simplu face calcule greșite.

Chiar și utilizarea aplicațiilor mobile populare nu ajuta – puteți calcula, întâmplător, pentru altă lună. Totodată, această metodă este periculoasă întrucât nu oferă nicio protecție împotriva bolilor sexual transmisibile. Această metodă este potrivită pentru cuplurile în care partenerii au încredere absolută unul în celălalt și nu sunt împotriva unei sarcini dacă se întâmplă totuși acest lucru.

5 cele mai periculoase metode de contracepție

4. Spermicidele

Substanțe chimice sub formă de geluri, spume, pastile, supozitoare sau paste care se introduc în vagin și distrug spermatozoizii ce ajung acolo. Spermicidele au demonstrat o eficiență foarte redusă (pe parcursul unui an devin gravide între 18 – 30 de femei dintr-o sută).

De foarte multe ori, spermicidele de natură chimică provoacă mâncărime și usturime în vagin, reacții alergice. În acest caz, ele sunt contraindicate. Unele spermicide au efect toxic asupra agenților patogeni ale infecțiilor de transmitere sexuală, însă, nu oferă protecție totală.

Impactul spemicidelor asupra fătului nu a fost studiat până la capăt, însă, există date precum că acestea sporesc riscul dezvoltării malformațiilor congenitale și patologii hepatice. De aceea, în cazul în care femeia devine însărcinată în condițiile în care a utilizat spermicide, problema întreruperii sarcinii va surveni la modul cel mai serios.

5 cele mai periculoase metode de contracepție

5. Dispozitive uterine de barieră

Din această categorie fac parte diafragma și capacul pe col uterin. Acestea funcționează ca o barieră mecanică pentru pătrunderea spermatozoizilor în uter. Uneori, acestea se folosesc concomitent cu spermicidele. Eficiența acestor două dispozitive nu este mare. În decurs de un an, 4-19 femei din 100 prind o sarcină. Aceste date se explică prin faptul că foarte mult depinde de utilizarea corectă a dispozitivelor.

Capacul și diafragma trebuie aplicate corect pe colul uterin și acestea nu trebuie să migreze în timpul actului sexual, ulterior, ele trebuie scoase corect. În unele cazuri, extragerea capacului de col uterin fără ajutorul cuiva din preajmă, în general, este imposibilă.

Eficiență joasă, dificultate în exploatare, un șir de contraindicații. Plus la toate, acestea nu protejează de infecțiile cu transmitere sexuală. Plus la toate, la utilizarea acestora (foarte rar, dar se întâmplă), este posibil dezvoltarea unui șoc infecțios-toxic – complicație foarte serioasă care necesită spitalizare imediată.