O dietă echilibrată și sănătoasă te poate ajuta să rămâi însărcinată mai ușor și ar putea favoriza o sarcină fără probleme și dezvoltarea optimă a bebelușului. Este foarte important să consumi des fructe, legume, cereale integrale și friptură slabă. În aceeași măsură contează și să eviți alimentele cu ingrediente artificiale, hormoni sintetici sau alte ingrediente care contaminează produsele și ar putea periclita dezvoltarea armonioasă a fătului în cazul unei sarcini.

mamaplus.md

Iată ce ar trebui să ocolești atunci când vrei să ai un copil:
 

1. Peștele cu un conținut ridicat de mercur

Mercurul poate deteriora sistemul nervos, ceea ce înseamnă că dacă face parte din meniul tău ar putea să aibă un impact negativ asupra bebelușului. În special tonul și peștele-spadă conțin cantități ridicate de mercur. Dacă vei consuma mult pește de acest tip înainte de a rămâne însărcinată, mercurul se poate acumula în organismul tău și va face rău fătului în perioada sarcinii. „Sistemul nervos al fătului este format în cele mai multe cazuri înainte ca femeile să afle că sunt însărcinate, așa că este important să evite mercurul. În plus, mercurul poate diminua fertilitatea”, explică dr. Suzanne Fischer, nutriționist.
 
2. Sucurile acidulate

În cadrul studiilor realizate s-a constatat că sucurile acidulate, atât varianta normală cât și cea dietetică, reduc fertilitatea. „Este vorba despre o combinație între favorizarea inflamațiilor și schimbările metabolice care apar odată cu un consum ridicat de sucuri carbogazoase. Aceste schimbări sunt cauzate atât de băuturile care conțin mult zahăr, dar și de variantele pe bază de îndulcitori artificiali”, potrivit dr. Fischer.
 
3. Grăsimile trans

Acest tip de grăsimi regăsit în alimente precum chips-urile, popcornul pentru microunde, produsele de patiserie sau alimentele prăjite declanșează inflamații în organism și cauzează rezistența la insulină, diminuând fertilitatea.
Dacă le consumi în exces pot avea un efect negativ asupra vaselor de sânge și vor provoca malabsorbția nutrienților din mâncare.
Efectele nocive asupra fertilității sunt valabile atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
 
4. Alimentele cu un indice glicemic crescut

Dacă vrei să favorizezi o viitoare sarcină trebuie să eviți alimentele care cresc nivelul glicemiei, mai ales dacă nu le combini cu surse de proteine sau fibre pentru a le reduce efectul. „Creșterea glicemiei poate cauza inflamații, modifică nivelul hormonilor și poate opri sau modifica procesul de ovulație”, potrivit dr. Fischer. Încearcă să consumi carbohidrați complecși cum sunt cei conținuți de pâinea și pastele din făină integrală sau orez brun. Combină-i de fiecare dată cu grăsimi sănătoase, fructe, legume, friptură slabă sau nuci și semințe.
 
5. Produsele lactate fără grăsimi

Laptele, iaurtul, brânza sau alte produse lactate cu un conținut redus de grăsimi pot conține hormoni androgeni care rămân atunci când este eliminată grăsimea. Aceste produse ar putea stimula organismul să producă hormoni androgeni în exces, provocând o dereglare a ciclului menstrual.

6. Alcoolul în exces

Majoritatea specialiștilor recomandă femeilor care vor să aibă un copil să nu bea alcool deloc, dar nu este o cerință realistă. Este util să nu bei mai mult de 7 pahare pe săptămână pentru că alcoolul, la fel ca și mercurul, favorizează infertilitatea și reduce rezervele de vitamine din complexul B, care cresc șansele de a rămâne însărcinată și susțin dezvoltarea normală a fătului.
 
7. Brânzeturile nepasteurizate

Tipurile de brânză precum Brie, Gorgonzola, Camembert sau Roquefort pot conține bacterii și te expun riscului de avort.
 
8. Carnea procesată

Șunca presată, salamul sau hot dogul, precum și peștele afumat, pot fi contaminate foarte ușor cu bacterii. Dacă vrei să consumi acest tip de produse este recomandat să le gătești la o temperatură ridicată pentru a te asigura că vei elimina bacteriile.

Sursa: eva.ro