Fertilitatea poate fi influențată de numeroși factori, iar problemele glandei tiroide se numără printre cele mai dificil de diagnosticat. Afla în ce constă legătură importantă între problemele cu tiroida și fertilitate.

mamaplus

Când încerci să concepi un copil, dar nu ai succes, este important să te asiguri că dezechilibrele hormonale provocate de afecțiunile glandei tiroide nu contribuie la situația neplăcută. Cu un control amănunțit al funcției tiroidei, poți elimina probleme care te-ar putea împinge să cheluiești mulți bani pe tratamente de fertilitate inutile.

Cea mai des întâlnită afecțiune a glandei tiroide, hipotiroidismul, vizează activitatea încetinită în producția de hormoni. Metabolismul încetinește, poți fi predispusă la creșteri în greutate, oboseală și la scăderea fertilității. Chiar dacă ciclul menstrual este regulat, hipotiroidismul nediagnosticat poate afecta fertilitatea prin împiedicarea ovulației în paramentri normali. Dacă fecundarea a avut loc, riscul unui avort spontan este mai mare la femeile ce suferă de hipotiroidism, deoarece ritmul metabolismului crește în timpul sarcinii. În unele cazuri, hipotiroidismul poate scurta și "fereastra de fertilitate", perioada dintre ovulație și menstruație.

Semnale de alarmă cu privire la tiroidă
În general, dacă nu observi alte simptome asociate problemelor cu tiroida, nu este cazul să-ți faci griji după mai puțin de 6 luni în care ai încercat să rămâi însărcinată fără succes. Simptomele care îți arată însă că ai putea suferi de un dezechilibru hormonal cauzat de tiroidă includ: letargie și oboseală continuă, scăderea temperaturii corpului (mâini și picioare reci), libido scăzut, dificultăți în timpul încercărilor de a slăbi, infecții, modificări în textura pielii și a unghiilor sau căderea excesivă a părului.

Legătura dintre dietă și fertilitate
Alimentația joacă un rol foarte important în funcționarea optimă a glandei tiroide. Consumul de alcool și fumatul introduc multe toxine în corp, dar sunt periculoase și zaharurile rafinate, uleiurile hidrogenate, făina albă, cofeina, soia și arahidele. Consumul excesiv al unor legume ca varza, broccoli, conopida și varza de Bruxelles poate bloca absorbția corectă a iodului în organism, lucru ce produce probleme la nivelul glandei tiroide. Nu le elimina complet din alimentația ta, dar consumă-le moderat. Chiar dacă primești tratamentul necesar după ce ai fost diagnosticată cu o afecțiune a glandei tiroide, nu te aștepta ca orice problemă de fertilitate să dispară pe loc. Îngrijește-te mai bine și îți vei crește în mod semnificativ șansele de a concepe un copil.

Sursa