Planificarea unei sarcini este o etapă importantă în viața unei familii tinere, de aceea trebuie pregătită minuțios. În special, trebuie să vă convingeți că sînteți pregătiți pentru această schimbare, atît din punct de vedere psihologic, cît și fizic. Pentru a verifica starea sănătății, e nevoie să faceți un set de  analize. Iată lista analizelor recomandate înainte de a concepe un copil. În general, nu toate sînt necesare, medicul decide care sînt obligatorii.

Analize medicale premergătoare sarcinii

Grupa sangvină și Rh-ul

Dacă planificați să vă măriți familia, ambii soți trebuie să facă analize de sînge. Este deosebit de important în cazul  în care partenerii au Rh-uri incompatibile, grupe diferite de sînge sau dacă nu e vorba de prima sarcină. Dacă ați avut mai multe sarcini (inclusiv avorturi spontane după 8-9 săptămîni de sarcină) – gradul de incompatibilitate a Rh crește. Iar dacă sunteți la prima sarcină, riscul ca organismul mamei să respingă fătul nu e mai mare de 10%. Incompatibilitatea grupelor de sînge e o raritate, în cazul analizei de sînge nu se determină doar grupa și Rh-ul, ci și prezența anticorpilor.

Examinarea ultrasonografică

Dacă mergeți regulat la medicul ginecolog și nu suferiți de nicio afecțiune, examenul ultrasonografic nu este necesar. În general, examenul se recomandă dacă e necesară excluderea tumorilor, malformațiilor. Medicul evaluează dacă endometrul corespunde unei anumite etape de sarcină (dacă se examinează în a doua fază a ciclului, se poate observa dacă are loc ovulația sau nu). 

Analiza la infecții

Dacă infectarea are loc în timpul sarcinii, acestea se răsfrîng asupra fătului și pot influența negativ starea sănătății mamei. Analizele se efectuează pentru a determina dacă ați suferit mai înainte de unele boli. Dacă nu au fost identificați anticorpi împotriva anumitor boli, înseamnă că în timpul sarcinii trebuie să fiți foarte atente la infecții. 

  • Rubeola. Dacă sînteți convinsă că ați avut rubeolă în copilărie, nu e cazul să vă faceți analize. În celelalte cazuri, mai bine să vă asigurați efectuînd analiza la IgG și IgM (anticorpi). Prezența IgM în sînge denotă că trebuie să amînați sarcina pentru 3 luni – v-ați infectat cu virusul acesta pentru prima dată. Prezența IgG indică că ați fost bolnavă de rubeolă și aveți imunitate la bolile copilăriei. Dacă IgG sau IgM lipsește, e mai bine să vă vaccinați, ca să evitați îmbolnăvirea în timpul sarcinii, iar planificarea acesteia trebuie amînată pntru 3 luni.
  • Тoxoplasmoza. Tip de virus la care 90% din pisicuțe au imunitate (IgG), pentru că anume ele sînt purtătorii acestuia. Dacă analiza de sînge a indicat prezența IgG, înseamnă că ați fost infectat cu toxoplasmă. Iar dacă analiza la anticorpi e negativă, trebuie să limitați contactul cu pisicile și cîinii în timpul sarcinii.
  • Virusul herpes și citomegalovirusul. Acești viruși există permanent în organismul omului, analiza demonstrează doar cît de activi sînt în perioada respectivă în organism. E important ca la planificarea sarcinii să nu existe riscul infecției primare.
  • Infecțiile sexual transmisibile (ureoplasma, micoplasma, hlamidii, gardnerella). Dacă ați avut sarcini eșuate, dacă acuzați de simptome neplăcute (eliminări, usturime, iritații) sau  vă pregătiți pentru inseminare artificială, trebuie să faceți analize la infecții. E destul de important în cazul în care ați avut mai mulți parteneri sexuali.  

Bărbații trebuie să facă analize la infecții dacă vreuna dintre bolile infecțioase enumerate a fost depistată la parteneră. De asemenea, trebuie să facă analize la herpes (dacă în sîngele partenerului acesta este activ, în timpul sarcinii protejați-vă prezervativ).

Analize medicale premergătoare sarcinii

Analizele hormonale

Nu e o analiză obligatorie, este indicată doar dacă femeia are următoarele simptome:

  • dereglări ale ciclului menstrual;
  • acnee, pilozitate sporită, creștere în greutate;
  • în anamneză există avorturi spontane;
  • nu rămîneți însărcinată mai mult de un an.

Lista analizelor obligatorii o stabilește medicul specialist la care vă aflați în evidență.

Consultația medicului terapeut și endocrinolog

Dacă nu suferiți de boli cronice și starea generală de sănătate este bună, consultația acestor medici nu e obligatorie. Iar dacă suferiți de boli cronice sau dacă urmați un tratament medicamentos, trebuie să vă adresați medicului specialist. Înainte de a merge la terapeut, trebuie să faceți analiza generală de sînge și de urină, precum și biochimia sîngelui.  

În cazul infertilității mergeți la endocrinolog – uneori aceasta este determinată de tulburările hormonale.

Analiza la compatibilitate

Dacă în decurs de un an nu reușiți să rămîneți însărcinată, trebuie să faceți o analiză la compatibilitate.

Spermograma soțului

Această analiză se recomandă în cazul în care încerci să ramîi însărcinată timp de un an, fără succes, în celelalte cazuri ține de dorința voastră.

Analize medicale premergătoare sarcinii

Consultația psihologului

Soții care planifică o sarcină de mai mulți ani trebuie  să meargă la psiholog. Vizita e recomandabilă soților care au diagnoza de infertilitate. În celelalte cazuri nu e nevoie să vă obosiți cu prea multe investigații.  

Consultația geneticianului

Dacă în anamneza femeii există mai mult de 2 sarcini eșuate sau dacă în familia soților sînt boli care se pot transmite genetic ori există copii cu malformații, mergeți neapărat la un genetician și să faceți analizele necesare.

Sursa