Femeile se nasc cu milioane de ovule, care se deplasează prin trompele uterine şi ajung în uter pentru a fi fertilizate. În mod normal, o femeie eliberează doar câte un ovul lunar, dar există și unele excepții.

mamaplus

Hiperovulaţia are loc atunci când ovarele unei femei eliberează mai mult de un ovul în timpul unui ciclu menstrual. Ele pot fi eliberate de un singur ovar sau de amândouă.

Care sunt cauzele?

Genetice: Unele femei sunt predispuse la hiperovulaţie, de aceea gemenii se nasc mereu în familii în care mai sunt gemeni pe partea maternă.

Remediile naturale: Unele ierburi şi medicina alternativă cum ar fi cassava, intensifică ovulaţia la unele femei.

Tratamente medicale: Când femeile au de gând să doneze ovule şi fac tratament de fertilizare in vitro, vor primi stimulente hormonale pentru a permite corpului să producă mai multe ovule care mai apoi sunt recoltate şi fertilizate.

Probleme medicale: Unele femei care suferă de infertilitate au perioade fără ovulaţie urmate de perioade de hiperovulaţie.

Oprirea recentă a pastilelor contraceptive: Până organismul se reobişnuieşte, e posibil să elibereze mai multe ovule, așa că femeile sunt mai fertile sau chiar concep gemeni imediat după ce renunţă la pastilele contraceptive.

Care sunt semnele hiperovulației?
În cele mai multe cazuri, femeile nu-și dau seama că au hiperovulaţie. Totuşi, unele femei au raportat următoarele simptome:
- Două zile de ovulaţie, prezenţa mucusului cervical timp de 2-3 zile
- O secreţie cervicală mai abundentă
- Dureri în timpul ovulaţiei

Cea mai sigură metodă pentru a stabili dacă ai hiperovulaţie este să faci o ecografie pentru a vedea câţi foliculi sunt maturi în ovar.

Sursa