Multe femei afirmă că odată ce au început să-și administreze pastile contraceptive le-a apărut acneea, altele, dimpotrivă, spun că aceasta apare după ce renunță la contraceptive. Pastilele contraceptive fac parte din grupul medicamentoaselor hormonale. La rândul lor, hormonii au tangență directă cu apariția acneei: producerea oricăror grăsimi este stimulată de androgeni – un grup de hormoni. De exemplu, perturbările hormonale din timpul menstruației, când glandele suprarenale ale femeii încep să secrete activ androgeni, pot genera erupții acneice pe față.

Cum influențează pastilele contraceptive asupra acneei?

Poate fi oare tratată acneea cu ajutorul pastilelor contraceptive? Preparatele hormonale sunt în măsură să inhibe producerea hormonilor din această grupă, fapt ce reduce secreția de sebum, respectiv, scade și probabilitatea apariției coșurilor.   

Ce fel de pastile contraceptive tratează acneea? Tratează acneea doar contraceptivele care includ în sine o combinație hormonală de progesteron și estrogen. Combinația răspândită acestui tip este drosperinonul, care se conține în preparatele hormonale ”Djes”. Nu în zadar acest contraceptiv de nouă generație este supranumit biocontraceptiv.

Pastilele contraceptive pot fi utilizate cu scopul tratării acneei de gravitate ușoară și medie în următoarele situații: pacienta nu are mai puțin de 15 ani, a început deja ciclul menstrual, există viața sexuală, dar nu se planifică concepția unui copil. Este posibil ca efectul să apară abia peste câteva luni. Cu toate acestea, rezultatul va fi oricum și, evident, acest lucru nu are decât să vă bucure. Plus la toate, contraceptivele pot regala unul din factorii responsabil pentru apariția acneei - surplusul de sebum. În legătură cu acest fapt, în situațiile mai grave, medici prescriu preparate contraceptive și antibiotice și solicită analize pentru a fi posibilă depistarea unor eventuale afecțiuni.

Studiile clinice au demonstrat faptul că pastilele contraceptive reduc riscul apariției coșurilor, diminuează inflamația, inhibă erupțiile acneice. Însă, acestea au și reacții adverse: dureri în regiunea vezicii urinare, cefalee, variații de dispoziție și depresie, creșterea tensiunii. Dacă femeia suferă de diabet, este cazul să renunțe la metodele orale de contracepție. Acest lucru se referă și la femeile ce prezintă afecțiuni cardiace sau oncologice. De asemenea, ele nu sunt indicate nici femeilor care au peste 35 de ani, fumează sau sunt deja însărcinate, alăptează sau sunt supraponderale.

Cum influențează pastilele contraceptive asupra acneei?

Înainte de a începe lupta împotriva acneei, în primul rând, femeia trebuie să se adreseze medicului. Niciun preparat medicamentos nu trebuie folosit fără o consultație specializată prealabilă. În al doilea rând, trebuie de respectat graficul de administrare, chiar dacă pastilele nu sunt utilizate cu scop contraceptiv, ci în lupta cu acneea. În al treilea rând, nu uitați de alte metode pentru combaterea acneei – acestea vă vor ajuta să faceți față unei probleme atât de neplăcute fără efecte secundare și contraindicații.