La băi nu merg doar pensionarii și vârstnicii cu probleme de sănătate. Cura balneară poate face minuni în tratamentul multor boli, chiar și în infertilitate.

mamaplus

Deși sarcina mult dorită întârzie să apară, despre infertilitate se poate vorbi abia când, după un an de încercări, nu se ajunge la niciun rezultat. Specialiștii recomandă, în astfel de cazuri, tratamentul balnear bazat pe băi și irigații cu apă sărată hiperconcentrată, electroterapie și nămol sapropelic.

La băi, hormonii se simt bine

„În cazul infertilității de origine hormonală, cura balneară combinată cu tratamentul de stimulare are efecte superioare terapiei hormonale izolate. Cura balneară are un rol de reglator endocrin al axei hipotalamo-hipofizo-ovariene. La acestea se adaugă și consilierea cuplului, extrem de importantă, căci vizează dieta, alimentele interzise, recomandări privind detoxifierea și regenerarea celulară”, explică dr. George Vasilescu, specialist infertilitate, Ginestetica.

Atenție! Cura balneară nu se recomandă în cazul existenței unui chist ovarian mai mare de 3 cm care nu răspunde la tratament sau a unui nodul fibromatos mai mare de 2 cm. Nici boli precum hipertiroidia, epilepsia, tuberculoza sau anemiile severe nu permit un astfel de tratament.

Băi de tot felul pentru copii sănătoși

Infertilitatea e o realitate a zilelor noastre, când tot mai multe cupluri experimentează imposibilitatea obținerii unei sarcini. De obicei, după 1 an de încercare de procreere în condiții normale și fără folosirea metodelor anticoncepționale se poate vorbi de infertilitate, primară sau secundară, după caz. Se recomandă tratamentul balnear bazat pe băi și irigații cu apă sărată hiperconcentrată, electroterapie și nămol sapropelic peloidogen prelucrat și sterilizat, care are efecte benefice datorită compoziției de estrogen și progesteron.

În ce constă cura balneară

Tratamentul balnear în infertilitatea feminină începe cu un examen ginecologic amănunțit. Acesta cuprinde și investigarea ultrasonografica transvaginală. După caz, pot fi recomandate irigații locale cu apă sarată, namoloterapie locală, masaj terapeutic sau unde scurte. Toate acestea reprezintă o etapă importantă în pregătirea uterului și endometrului pentru viitoarea sarcină.

La acestea se adaugă climatoterapia relaxantă. Se știe că una dintre componentele principale ale infertilității este mediul stresant în care partenerii își duc de obicei viața. Importanța tuturor acestor pași se explică prin faptul că un embrion uman de calitate provine dintr-un organism matern sănătos, atât organic cât și funcțional. Iar un embrion de calitate va determina o sarcină sănătoasă și o naștere fără complicații.

Cine poate și cine nu

Tratamentul la băi are efecte pozitive prin reglarea neuro-hormonală și reducerea inflamației cronice pelvine. Ajută la îmbunătățirea stării generale a organismului. Pe lângă infertilitatea feminină, această terapie mai poate trata și alte afecțiuni. Hipoplazia endometrială, endometrioza și adenomioza, Boala Inflamatorie Pelvină sunt câteva dintre ele. Se pot trata și obstrucția tubară, statusurile postoperatorii, dismenorea de diferite origini, precum și sindromul intermenstrual.

Totuși, cura balneară nu este recomandată în caz de chist ovarian mai mare de 3 cm care nu răspunde la tratament. Nici în cazul unui nodul fibromatos mai mare de 2 cm în diametru. Tratamentul nu se va efectua la mai puțin de 8 săptămâni de la o intervenție chirurgicală. Numai oncologul decide dacă poți urma un astfel de tratament în cazul unor procese maligne care nu au depășit 5 ani de la diagnostic.

Sursa