7 reguli pentru gravide într-un oraş mare

Ceea ce trebuie sa retineti este faptul ca sarcina nu este o boală, ci un proces absolut obisnuit, desigur cu excepţia cazurilor când la recomandarea medicilor trebuie să respecţi un şir de reguli: de exemplu statul la pat, o dietă severă etc... O femeie gravida poate duce un mod de viata absolut obisnuit si mai mult decit atit, un mod de vita cit se poate de activ.

Recunoaste: e pacat sa renunti la serviciu, cinematograf, mersul prin magazine, plimbarile prin parc doar pentru ca esti insarcinata. Ceea ce devine pentru tine obligatoriu este faptul ca trebuie sa fii mai prudenta si mai atenta in perioada sarcinii. Intr-un oras mare exista o multime de eventuale pericole iar despre citeva dintre ele poti afla in  „insemnarile” viitoarei mamici.

1. Fii mai atenta in transportul public

Incearca sa evitati pe cit este posibil “orele de varf”, atunci cand transporul public este incarcat pana la refuz,  iar pasagerii inadecvati si nervosi. Maxi-taxi-urile pline pana la refuz in care pasagerii stau inghesuiti merita sa fie lasate sa-si urmeze calea. Troleibuzele din acest punct de vedere sint mai confortabile – spatiu mai mare dar si conductorii foarte atenti care de cele mai multe ori nu lasa o gravida sa circule in picioare. Daca nu aveti o statie de trolebuz linga casa, e mai bine pentru dvs. Mersul pe jos fiind foarte benefic pentru gravide.

Dar, în cazul în care pentru un motiv sau altul trebuie să sa va deplasati în transportul public, iar acesta este aglomerat, iar pasagerii nu vor (sau nu pot vedea) poziția dumneavoastră, cereți să vi se ofere un loc. Nu este nimic rușinos.

7 reguli pentru gravide într-un oraş mare

2.   Imbracati-va conform timpului de afara

Citeodata din cauza hormonilor si starilor psiho-emotionale schimbatoare, gravidele simt ba cald ba frig. Cel mai important sfat: Imbraca-te conform timpului de afara. Mai bine este sa-ti pui in geanta o haina in plus, care in caz de necesitate îţi va prinde bine sau dimpotriva sa-ti dezbraci puloverul atunci cind intri intr-o cafenea unde este cald. Nici raceala si nici lesinul nu sunt tocmai bune pentru o gravida.

7 reguli pentru gravide într-un oraş mare

3. ОIncaltamintea trebuie sa fie comoda

A purta pantofi cu tocuri înalte este complet de prisos pentru plimbări lungi, chiar si pentru femeile care nu sunt însărcinate, cu atit mai mult pentru gravide. Încearca să porti pantofi confortabili, moi, cu tocuri joase sau talpa plata. Mocasini, adidași, papuci moi – pantofii sint cele mai confortabili pentru mersul pe jos. Desigur, în unele cazuri (a merge la un concert sau teatru), aceste pantofii cu toc isi au locul, dar credeți-mă, femeie vizibil insarcinata pe tocuri de 12 centimetri pare destul de ridicolă.

7 reguli pentru gravide într-un oraş mare

4. Respecta cu strictete regulile de circulatie

Eşti şofer sau pieton nu ignora regulile de securitate rutieră.  Mai bine circulă încet, atent şi corect.

7 reguli pentru gravide într-un oraş mare

5. Poftă de ceva gustos?

Gusturile alimentare vă pot lua prin surprindere. Încercaţi să vă stăpâniţi când vă este brusc foame. Un sandwich, un mar, fructe uscate, seminte – optaţi mai bine pentru ceva din această gamă. Și nu uitaţi de apa - asigurați-vă că aveţi întotdeuna  o sticla de apa cu dvs.

6. Toxicoza

La o gravidă, greață şi voma pot surveni la momentul cel mai nepotrivit. De exemplu, la o întâlnire important, sau într-un loc aglomerat. Deci are sens să aveţi la dvs, bomboane de menta si o pungă. Indiferent de cât de importantă  este  întâlnirea e mai bine să  vă cereţi scuze și să vă retrageţi pentru câteva minute, decât să vă pomeniţi într-o situaţie neplăcută. Dacă vă este prea cald - deschideţi o fereastră, dacă vi se face rău – întindeţi-vă puţin, iar dacă acest lucru nu este posibil , cel puțin aşezaţi-vă. Apropo, ultimul trimestru de sarcină vine cu dese “vizite” a toaletei. Regulile sunt aceleași, cereţi-vă scuze, luaţi o pauza, şi retrageţi-vă. 

7 reguli pentru gravide într-un oraş mare

7. ВFiţi mereu pozitivă

Oamenii din oraș sunt diferiti: buni, răi, înțelegători, enervanţi. Încercați să nu reacționeze la emoţiile negative, la intenţiile de rea-voință, la grosolănii și alte nedreptăți. Încercați să nu vă ciocniţi de potențialele emoții negative. De exemplu, nu este necesar să vizionaţi drama atunci când mergeţi la cinema sau în timpul sarcinii să participaţi la campanii în sprijinul copiilor bolnavi. Lasă-ţi aceste lucruri pentru mai târziu. Și apropo, nu uitați că, din cauza unor circumstanțe fiziologice, şi dvs. vă puteţi comporta inadecvat. Fiți calmă și “prindeţi”  doar emoții pozitive .