Îşi îneacă zilele-n păhar chiar în timpul sarcinii. Sute de femei din ţara noastră nu conştientizează riscul la care îşi supun copiii prin consumul de alcool în perioada gravidităţii. Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că întâlnesc tot mai multe cazuri când gravidele fac abuz de tărie și pun în pericol viața propriilor copii.

Cad în patima alcoolului chiar în timpul sarcinii

Cad în patima alcoolului chiar în timpul sarcinii

”Personal, fiind în gardă, am avut o doamnă la a doua naștere, care a fost adusă de rude într-o stare de ebrietate excesivă. Era foarte servită, distrată, cu totul pe altă undă. Copilașul ei s-a născut foarte liniștit, apatic, probabil din cauza faptului că era alcoolizat. Totodată, vreo trei luni în urmă, în Secția Neurologie Infantilă, doi gemeni, născuți de o mamă care consuma alcool și narcotice, s-au născut cu sindromul de abstenență. Copiii plângeau încontinuu, erau hiperexcitați și aveau mandraj, iar medicii spun că, în asemenea cazuri, copiii se calmează doar dacă le dai să miroase alcool, ceea ce demonstrează ei au fost alcoolizați încă din burtică. Chiar și colegii neonatologi au observat că mamele care servesc alcool zilnic, nasc copii cu miros de tărie din guriță, adică și lichidul amniotic miroase a alcool”, a mărturisit Cristina Ipati, medic ginecolog la Spitalul Clinic Municipal Nr. 1.

Specialiștii afirmă că acest fenomen este extrem de grav în Moldova. Tăria în timpul sarcinii provoacă probleme grave de sănătate micuţilor, numite Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale. Alcoolul condiționează distrugerea permanentă a celulelor bebelușului în formare. Acest lucru înseamnă că fizionomia, organele și creierul fătului se vor dezvolta anormal. 

Cad în patima alcoolului chiar în timpul sarcinii

“Alcoolul în timpul sarcinii este periculos pentru că acţionează asupra unor centre ale sistemului nervos, care sunt responsabile de dezvoltarea psihosomatică a bebeluşului în perspectivă. Copiii care se nasc de la mame alcoolice se manifestă prin malformaţii faciale, prin deformări, decese antenatale, retard de dezvoltare fizică. Pe aceşti copii îi vezi că sunt cu deficienţe de creştere intrauterină, cu masă mică, neajutoraţi, plăpânzi”, a declarat Dumitru Şişcanu, medic obstetrician-ginecolog din cadrul Spitalului Clinic Municipal Nr. 1.

Prin urmare, şi o cantitate mică de alcool afectează capacitatea mintală a copilului, iar în perspectivă, există riscul să devină alcoolic. Totodată, femeile care nu bănuiesc că sunt însărcinate trebuie să fie extrem de atente, pentru că alcoolul în trimestrul I de sarcină poate avea consecințe grave.

Cad în patima alcoolului chiar în timpul sarcinii

”Pentru femeile care sunt gravide și consumă alcool e un risc foarte mare ca bebelușul să se nască cu alcoolism fetal. El va avea anumite deficiențe mintale, comportamentale, care se evidențiază la etapa școlarizării, când trece un test psihologic, o verificare, atunci îi depistează. Sunt mai agresivi, au un comportament delicvent, iese din noțiunea de normă ”, a menționat Mihai Oprea, directorul Dispensarului Republican de Narcologie.

În prezent, peste 7 mii de femei din ţara noastră se află sub supravegherea medicală cu alcoolism cronic. Specialiștii spun că numărul acestora este de fapt mult mai mare.  

În Republica Moldova însă nu există o statistică privind numărul copiilor care s-au născut cu Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale din cauza faptului că mama nu se abținea de la alcool în timpul sarcinii.

Datele unui studiu publicat în 2009 arată că, 481 de femei din ţară au recunoscut că au consumat băuturi alcoolice în perioada gravidităţii, iar 299 din acestea nu s-au stingherit de la paharul de tărie în toate cele nouă luni de sarcină.

Cad în patima alcoolului chiar în timpul sarcinii